Milijunti posjetitelj Nacionalnog parka Plitvička jezera

Slika /arhiva/plitvice-bd-006.jpg

Nacionalni park Plitvička jezera u srijedu je dočekao milijuntog posjetitelja ove godine i to 18 dana ranije nego lani.

Ulaznice kojima su postali milijunti posjetitelji zajedno su kupili Edward Glansford i Jamie Wilford, dvoje mladih iz Yorkshirea u Velikoj Britaniji, koji su prvi put u Hrvatskoj.

Njih dvoje su na Plitvicama dočekali ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Natalija Božičević te im uručili prigodne darove. 

"Milijunti posjetitelj kojega smo danas u Nacionalnom parku Plitvička jezera dočekali dvadesetak dana prije nego lani, pokazatelj je kako naša zaštićena područja mogu značajno doprinositi turizmu i razvoju lokalnih sredina i regija u kojima se nalaze. Park je lani posjetilo 1,2 milijuna gostiju, a ove godine bilježi se rast posjetitelja i to za čak 53,7 posto u predsezoni", istaknuo je Zmajlović. On je danas uručio i nove iskaznice plitvičkim čuvarima prirode.

Podsjetio je kako je u posljednje tri godine u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uloženo oko 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će biti prijavljeni za financiranje iz EU-ovih fondova. Među njima je gradnja 25 milijuna kuna vrijednog posjetiteljskog centra Holosvijet Plitvice.

Ravnateljica Božičević istaknula je da ove godine NP Plitvička jezera bilježe porast i broja posjetitelja i noćenja.

Tijekom 2014. godine, Nacionalni park Plitvička jezera obišlo je 1.184.449 posjetitelja, a milijunti posjetitelj dočekan je 20. rujna. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u parku je bilo gotovo 700 tisuća posjetitelja, što je 16 posto više nego u istom razdoblju lani.

(Hina)



Pisane vijesti