Milenijska fotografija i diplomatska berba grožđa

Slika /arhiva/100909-jaska2.jpg

U vinogradu Rečki gaj kod Jastrebarskog jučer je snimljena 212. milenijska fotografija Šime Strikomana, na sami dan otvorenja Jaskanskih vinskih svečanosti, koje traju do 12. rujna.



Poznati autor milenijskih fotografija Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju pod nazivom Jaskanski pehar u vinogradima Rečki Gaj. Tom je prilikom je oko 250 članova folklornih skupina iz Jaske oblikovalo oblik bilikuma - vrča ili pehara za vino, karakterističnog za taj poznati vinogradarski kraj. Bila je to 212. milenijska fotografija Šime Strikomana, a Jastrebarsko je 82. grad u kojem je snimljena milenijska fotografija.



Istodobno, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom i suradnicima stigao je u Jastrebarsko, gdje je zajedno s predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranog u Hrvatskoj, ubrao prve grozdove te time obilježio početak berbe u Hrvatskoj. "Diplomatska berba" organizirana je u Šipkovici na gospodarstvu "Tomac".



Jastrebarsko je gradić 30-tak kilometara jugozapadno od Zagreba. U blizini je Plešivičko vinogorje na kojem vinari proizvode poznate sorte bijelog vina, a najviše rajnski rizling, chardonay i traminac. U posljednje vrijeme, plešivički vinari okreću se i crnim vinima, ponajviše portugiscu i crnom pinotu.




Pisane vijesti