Međunarodnom povorkom završen Riječki karneval

Slika /arhiva/rijeckikarneval016_006.jpg

Velikom međunarodnom karnevalskom povorkom završen je ovogodišnji kratki i žestoki Riječki  karneval. U malo više od tri tjedna izabrana je nova Kraljica, plesalo se i pjevalo posvuda, vozilo rally i bordalo uz more, održan je cijeli niz humanitarnih akcija, a na kraju je uz povorku u trajanju od skoro devet sati spektakularno proslavljen i sam kraj riječkog petog godišnjeg doba.

Gledatelji u centru grada ili oni koji su povorku pratili putem direktnog prijenosa kod kuće mogli su uživati u kreacijama ukupno 110 karnevalskih grupa s više od 10.000 sudionika i 73 alegorijskih kola, a na  samom kraju, tradicionalno, tjerajući zimu i zle duhove, povorku su zatvorili Halubajski zvončari.

Gosti iz inozemstva su i ove godine u Riječki karneval donijeli svoje tradicije i maštovite maske, ukupno 15 grupa i to iz Italije (Verona,Este, Cordovado, Mirandola), Slovenije (Kočevje i Stojnci), Crne Gore (Kotor i Herceg Novi), Srbije (Čačak i Novi Sad), Makedonije (Strumica), uz uvijek šarenu grupu studentske udruge AIESEC i novu grupu „Prijatelji knjige“, obje s članovima iz cijele Europe, a povorku je uljepšalo i 9 grupa iz cijele Hrvatske.

Nakon ceremonije paljenja Pusta Riječkog karnevala na moru, u režiji grupe Pom-F-Ri, iako je ključ Grada pošteno vraćen gradonačelniku Rijeke, grad je nastavio plesati pod maskama do kasno u noć.

Svi koji nisu mogli prisustvovati finalu Riječkog karnevala na Korzu, mogli su sve pratiti putem live streaminga na službenim stranicama, a snimka povorke će se na istoj adresi www.rijecki-karneval.hr moći pregledavati i dalje. Prijenos je praćen u cijelome svijetu, točnije u 84 zemlje te je prema prvim statistikama zabilježeno oko 22.120 pregleda live streama na stranici Karnevala i na YouTube kanalu, a prijenos je u svakom trenutku pratilo između 1200 i 1500 ljudi, dok je stranica Riječkog karnevala zabilježila 73.110 pregleda.

Riječki karneval dio je programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naime, Rijeka je jedan od četiri hrvatska grada koji su ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture, a svoju kandidaturu pod sloganom Rijeka 2020 - Luka različitosti bazira na kulturnom programu koji će tematizirati inherentno riječke teme rada, vode i migracija, jednako važne za sadašnjost i budućnost Europe, dok će Riječki karneval, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova, dobiti posebno mjesto u okviru programa Rijeka 2020.

Od devet hrvatskih gradova koji su se natjecali za titulu Europske prijestolnice kulture nezavisni je europski panel stručnjaka odlučio da su Rijeka, Dubrovnik, Pula i Osijek najkvalitetnije pripremili svoje prijave. Do polovice 2016. godine Panel će donijeti odluku koji grad će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Temeljem te odluke hrvatsko će Ministarstvo kulture i formalno proglasiti grad koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture.



Pisane vijesti