Međunarodni viteški turnir u Svetoj Heleni

Slika /arhiva/2011-sv-helena-t.jpg

Više od 20 skupina iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Italije i Hrvatske, sudjeluje na viteškom turniru Sv. Helena, u organizaciju udruge Vitezovi zelingradski, u subotu i nedjelju, 21. i 22. svibnja 2011. godine.

Udruga Vitezovi zelingradski  bavi se prikazom srednjovjekovnog života te organizacijom događanja s ciljem oživljavanja određenih povijesnih trenutaka. Vjernim prikazom odvijanja viteških borbi i ratovanja, mačevanjem, streličarstvom, vojnim taborom, opsadnim napravama, srednjovjekovnom kuhinjom te drugim elementima srednjovjekovnog života.

Vitezovi zelingradski stekli su ugled skupine koja se bavi oživljenom poviješću. Raspolažu s brojnim potpuno funkcionalnim srednjovjekovnim bojnim napravama, poput katapulta kojeg koriste u napadima na utvrdu, a najveća je atrakcija noćna borba i napad na utvrdu u sklopu koje se iz katapulta ispaljuju vatrene kugle.

Udruga broji 35 članova koji su specijalizirani za razna područja oživljene povijesti: srednjevjekovne vojne naprave, mačevanje, streličarstvo, kuharstvo, obrte i slično. Nastupaju na svim važnijim viteškim turnirima u Hrvatskoj, a redoviti su gosti i europskih događanja.

Vitezovi zelingradski imaju i svoj viteški turnir koji je se svake godine organizira sredinom svibnja u mjestu Sveta Helena, nedaleko Svetog Ivana Zeline. Ovaj je dvodnevni spektakl već nakon prve godine postojanja prerastao u međunarodni turnir koji okuplja više od 300 kostimiranih sudionika, skupine iz Hrvatske i drugih zemalja Europe, a kvalitetom i sadržajem je najvažnije događanje srednjovjekovne tematike u Hrvatskoj. Udruga Vitezovi zelingradski specijalizirana je i za savjetovanje, razradu te organizaciju raznih događanja povijesne tematike.

Program turnira u Sv. Heleni

Subota, 21. svibnja

  • 11,00 - Početak opsade grada grofova Zrinski. U opsadi sudjeluju bojne naprave, konjica, streličarstvo te skupine vitezova. U opsadu se uključuju posjetitelji koji obuku srednjevjekovnu odjeću i to kao streličari te kao rukovaoci bojnim napravama. U opsadnom taboru počinju s radom srednjevjekovne radionice – streličarstvo, vježbe malih vitezova, škola glagoljice, kovnica novca, škola srednjevjekovnih fresaka.Princezin dvorac otvara svoja vrata.
  • 16,00 - Pregovori o primirju između viteških skupina koje opsjedaju grad i koje ga brane.
  • 16,30 - Svečani mimohod viteških skupina koje brane i koje opsjedaju grad. Početak turnira u čast primirja – turnir viteških skupina - turnir u gađanju ringa na konju; turnir u gađanju ringa kopljem u trku pješice.
  • 19,00 - Opsada grada ponovo počinje, budući da je za vrijeme turnira došlo da svađe među vitezovima. U opsadi sudjeluju bojne naprave, streličari, konjica, viteške skupine.
  • 21,00 - Noćna opsada grada, gađanje vatrenim strijelama i vatrenim kuglama, noćna borba vitezova za grad.
  • 22,00 - Proglašava se primirje do jutra, počinje zabavni program.

Nedjelja, 22. svibnja

  • 10,00 - Početak programa (počinje sajam starih obrta, streličarska radionica, srednjevjekovna kuhinja, mala škola glagoljice). Počinje turnir u streličarstvu za nagradu zlatne strijele i zlatne jabuke.
  • 11,00 - Sveta misa u kapeli Sv. Helene.
  • 12,00 - Počinje opsada grada bojnim napravama, streličarima, konjicom, viteškim skupinama. U opsadi sudjeluju posjetitelji koji obuku srednjevjekovnu odjeću.
  • 15,00 - Proglašenje primirja.
  • 16,00 - Wings of guardian, glazbeno scenska predstava s plesom bijelih konja.
  • 17,00 - Opsada grada se nastavlja, jer je primirje narušeno svađom vitezova.
  • 18,00 - Pregovori o novom primirju, koje je konačno proglašeno, te u čast toga počinje zabavni program


Najave