Međunarodni skup o razvoju teritorija i odgovornom turizmu jadranske regije

Slika /arhiva/081127-des1.jpg

U okviru talijansko-hrvatskog projekta „Adriatico – microimpresa e sviluppo locale“, koji udruga DEŠA - Dubrovnik provodi u suradnji s nevladinom udrugom COSPE iz Firenze, Vladom Pokrajine Marche i njenom razvojnom jedinicom Tajništvom za Jadran (Segretariato per l"Adriatico), organiziran je međunarodni stručni skup „Novi pristupi razvoju teritorija“.
Skup, održan 25. i 26. studenoga 2008. u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, jedna je od aktivnosti koja vodi realizaciji „Centra za odgovorni turizam jadranske regije“, što je od iznimne važnosti za razvoj novih oblika turizma i gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije.
Na konferenciji su sudjelovali talijanski i francuski stručnjaci, predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Instituta za turizam, Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), uz sudjelovanje predstavnika Poglavarstva Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih institucija, nevladinih udruga, te studenata Sveučilišta u Dubrovniku i Američkog koledža za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku.

U okviru talijansko-hrvatskog projekta „Adriatico – microimpresa e sviluppo locale“, koji udruga DEŠA - Dubrovnik provodi u suradnji s nevladinom udrugom COSPE iz Firenze, Vladom Pokrajine Marche i njenom razvojnom jedinicom Tajništvom za Jadran (Segretariato per l'Adriatico), organiziran je međunarodni stručni skup „Novi pristupi razvoju teritorija“.

Skup, održan 25. i 26. studenoga 2008. u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, jedna je od aktivnosti koja vodi realizaciji „Centra za odgovorni turizam jadranske regije“, što je od iznimne važnosti za razvoj novih oblika turizma i gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije.

Na konferenciji je raspravljano o pojmovima teritorija, prirodnoj i kulturnoj baštini i krajoliku, lokalnom identitetu, te su predloženi novi instrumenti i inovativne formule za razvoj ruralnih područja i promicanje odgovornog razvoja turizma.

 

Na konferenciji su sudjelovali talijanski i francuski stručnjaci, predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Instituta za turizam, Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), uz sudjelovanje predstavnika Poglavarstva Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih institucija, nevladinih udruga, te studenata Sveučilišta u Dubrovniku i Američkog koledža za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku.

Otvarajući skup, Lucija Bronzan je prezentirala novi tip gostoprimstva koji je uvelike uzeo maha u Italiji, a nazivaju ih „horizontalni“ ili „raspršeni hoteli“, dok je Višnja Jelić–Mück, iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj govorila o „Razvoju ruralnih prostora Hrvatske na tragu održivosti“.

Predstavnica Ministarstva turizma RH, Vesna Rajković, načelnica za turističku resursnu osnovu i održivi razvoj, održala je prezentaciju pod nazivom „Programi i poticaji u turizmu“, u kojoj je predstavila bogate kontinuirane programe Ministarstva turizma.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Dražen Cerjanec, načelnik odjela za zaštitu i očuvanje nasljeđa, prezentirao je raznovrsne i bogate programe ruralnog razvoja, sustave poticaja i potpora u poljoprivredi, te modele ruralnog razvoja.

Bogatstvo prirodnih resursa kompleksnog lokaliteta delte Neretve predstavila je Meri Rogošić iz Regionalnog centra za zaštitu okoliša, a Hrvoje Carić iz Instituta za turizam, posebno se osvrnuo na upravljanje destinacijom po načelima održivog razvoja turizma te naglasio potrebu njegova stalnog unapređivanja. O razvoju seoskog turizma u Istarskoj županiji govorio je Robert Baćac, iz konzorcija „Ruralis“, a iskustva planiranja i projektiranja razvoja teritorija na primjeru provincije Trento prenijela je Susanna Sieff, dok su francuska iskustva gostoprimstva na seoski način i poljoprivredu na malo, predstavile Marie–Reine Bernard, te Renate Goergen, koja je govorila o društvenom poduzetništvu u turizmu. 



Pisane vijesti