Međunarodni kolokvij „2010. - godina biološke raznolikosti“

Slika /arhiva/101214-liv1w.jpg
Više od  stotinu sudionika iz BiH i regije nazočilo je svečanom otvorenju Međunarodnog kolokvija “2010. - godina biološke raznolikosti”, koji se, pod visokim pokroviteljstvom Borjane Krišto, predsjednice Federacije BiH i u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma, održava u kongresnoj dvorani livanjskog hotela Dinara.  Tijekom dva dana trajanja kolokvija sudionici će podijeliti iskustva o tome kako snažnije primijeniti Konvenciju o biološkoj raznolikosti, ali i dati simboličan doprinos obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.



Ministar okoliša i turizma Federacije BiH Nevenko Herceg istaknuo je potrebu snažnije zaštite prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti, kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini, podsjetivši pritom kako je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije od kraja 2002. godine.  Trajno opredjeljenje je održivi razvoj prirodnih vrijednosti koji s jedne strane stoji u direktnoj funkciji održivog gospodarskog razvoja, a s druge strane u funkciji nacionalnog doprinosa svjetskim nastojanjima održivog korištenja, zaštite i razvoja prirodnih resursa, poručio je ministar Herceg, čije je Ministarstvo operativna nacionalna središnjica (National Focal Point - NFP) za Konvenciju o biološkoj raznolikosti u ime države Bosne i Hercegovine. Naglašavajući kako je uz reformirano zakonodavstvo urađena i Strategija s akcijskim planom za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti ministar Herceg je istaknuo kako se ciljevi tog strateškog dokumenta mogu sažeti u tri temeljna pravca: smanjenje gubitka biološke raznolikosti što će se realizirati kroz značajno povećanje  površine zaštićenih područja, uspostavu sustava konzervacije i održive uporabe biološke raznolikosti te dugoročno smanjenje pritiska na biološke raznolikost.-
 


Međunarodni kolokvij "2010. – godina biološke raznolikosti" upravo je prilika da se  o odgovornoj zadaći primjene Konvencije o biološkoj raznolikosti razgovara na visokoj međunarodnoj razini, te da se postojeći problemi i moguća rješenja za očuvanje biološke raznolikosti razmotre kako sa stajališta regulatornih tijela, tako i sa znanstvenog stajališta.
 


U nastavku rada Međunarodnog kolokvija "2010. – godina biološke raznolikosti" sudionicima su iskustva država iz regije, između ostalih,  prenijeli prof. dr. Ivica Radović, državni tajnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma Republike Hrvatske, Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske, dr. sc. Zlatko Bulić, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore, te predstavnici međunarodnih institucija.
 


Predstavljeno je  više od dvadeset znanstvenih i stručnih radova, a o zaštićenim dijelovima prirode u funkciji održivog turizma govorio je Ivo Bašić, naglasivši kako se koncepcija razvoja održivog turizma u zaštićenim dijelovima prirode temelji na identificiranju i primjeni dugoročnih trendova, adekvatnim prilagođavanju i inoviranju turističke ponude te uspostavljanju suradnje aktera na svim razinama.

Pisane vijesti