Međunarodna suradnja – ključ turističkog razvoja

Slika /arhiva/101020-skup4w10.jpg

Hrvatska je u posljednje tri godine, unatoč vrlo teškom razdoblju na svjetskom tržištu, uspjela ostvariti odlične turističke rezultate, a ovogodišnje brojke bolje su od očekivanog, ali i od rekordne 2008. godine“, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom susreta s predstavnicima međunarodnih turističkih institucija s temom „Gospodarski i socijalni učinci turizma“. Ovim je susretom službeno i otvoren radni dio ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u Rovinju. Za iduću 2011. godinu ministar je najavio provedbu postojećih, ali i novih mjera, među kojima je i niz mjera usmjeren na domaćeg turista. U Hrvatskoj je, za razliku od većine zemalja u regiji i Europi, ove godine povećan broj organiziranih dolazaka, noćenja i dužine boravka turista, a nastavak dobrih rezultata očekuje se i iduće sezone. U tijeku je i izrada Strategije razvoja hrvatskog turizma, za koju je nedavno raspisan natječaj, a koja bi trebala dodatno osnažiti hrvatsku turističku ponudu i konkurentnost, istaknuo je ministar, dodajući kako će biti usklađena sa smjernicama Europske unije.


Hrvatska je u posljednje tri godine, unatoč vrlo teškom razdoblju na svjetskom tržištu, uspjela ostvariti odlične turističke rezultate, a ovogodišnje brojke bolje su od očekivanog, ali i od rekordne 2008. godine“, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom susreta s predstavnicima međunarodnih turističkih institucija s temom „Gospodarski i socijalni učinci turizma“.



Ovim je susretom službeno i otvoren radni dio ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u Rovinju.



Za iduću 2011. godinu ministar je najavio provedbu postojećih, ali i novih mjera, među kojima je i niz mjera usmjeren na domaćeg turista. U Hrvatskoj je, za razliku od većine zemalja u regiji i Europi, ove godine povećan broj organiziranih dolazaka, noćenja i dužine boravka turista, a nastavak dobrih rezultata očekuje se i iduće sezone.



U tijeku je i izrada Strategije razvoja hrvatskog turizma, za koju je nedavno raspisan natječaj, a koja bi trebala dodatno osnažiti hrvatsku turističku ponudu i konkurentnost, istaknuo je ministar, dodajući kako će biti usklađena sa smjernicama Europske unije.



Ekonomska je kriza zahvatila mnoge zemlje, no Hrvatska je, unatoč tome, posljednjih godina bila jedna od vodećih svjetskih odredišta, istaknula je predstavnica UNWTO-a Zoritsa Urošević.



Kada je riječ o međunarodnim dolascima, naša se zemlja trenutno nalazi na ljestvici prvih deset svjetskih odredišta, a pozitivna očekivanja u Svjetskoj turističkoj organizaciji imaju i za budućnost naše turističke ponude.



Podsjećamo, Europa je prvo turističko odredište svijeta, te u udjelu međunarodnih dolazaka sudjeluje s čak 42 posto, dok je 9,7 milijuna ljudi zaposleno u turističkom sektoru, istaknula je predstavnica Europske komisije Ilona Lelonek.



Iako je hrvatski turizam ove godine zabilježio znatan rast na svjetskoj turističkoj sceni, iduća bi godina u svijetu mogla biti teža od ove, istaknula je, između ostalog i predstavnica Svjetskog vijeća za promet i turizam (WTTC) Eva D Aimable. Brže pozitivne promjene, prema procjenama, trebalo bi ostvariti tržište Azije, dok se potpun oporavak ostatka svijeta očekuje tek 2020. godine.



Veliku brigu potrebno je posvetiti i očuvanju prirodnih ljepota, usko vezanih uz turizam, upozorio je David Owen iz Programa za turizam i zaštitu okoliša UN-a (UNEP).



Dani hrvatskog turizma su izniman događaj za sve koje žive od i za turizam, a Hrvatska je, bez sumnje, lokomotiva turističkog razvoja regije, izjavio je ministar zaštite okoliša i turizma Federacije BiH, Nevenko Herceg. Dodao je kako je regionalni pristup od iznimne važnosti za razvoj i unapređenje turističkog sektora s obzirom da se kroz njega povećava konkurentnosti, osigurava tradicijska vrijednost te pridonosi razmjeni kultura.


Pisane vijesti