Medicinski turizam: ljetne terapije peloidom u Ninskoj laguni

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/nin_peloid_MDejanovic.JPG

Svake godine, početkom srpnja, u Ninu počinje organizirana ljetna terapija peloidom na lokalitetu ninskog blata predvođena medicinskim osobljem iz Opće bolnice Zadar i traje do 31. kolovoza. Upravo među prirodnim bogatstvima kojima Nin obiluje jedno je od najvrjednijih ljekovito blato koje liječi i blagotvorno pomaže desetljećima. Nin je pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu još 1960. upisan kao klimatsko i talasoterapijsko lječilišno mjesto i nalazište morskog peloida u sjevernoj Dalmaciji s ljetnom klinikom na otvorenom.

Terapija ljekovitim blatom u kojem obično prevladavaju sumpor, kalcij i magnezij ima izrazito pozitivno djelovanje na ljudski organizam, poboljšava tonus muskulature, a što je najvažnije pomaže pri ublažavanju tegoba izazvanim raznim reumatskim oboljenjima i pri njihovom liječenju.

Lokalitet peloida - blata nalazi se usred Ninske lagune u blizini najdulje pješčane plaže u Hrvatskoj, poznate Kraljičine plaže. Nalazište je smješteno u prirodnoj oazi plitkih, dugih i pješčanih obala, daleko od industrijskih zona, odvojenih od izravnog prometa i većih cestovnih pravaca.

Pod nadzorom i u organizaciji medicinskog osoblja, već gotovo pet desetljeća, blato se koristi za liječenje raznih tegoba. Od pokretanja ljetne klinike na otvorenom ovdje je prema vođenim evidencijama više od 20 tisuća osoba prošlo kroz učinkovitu terapiju ninskim ljekovitim blatom. Blato se vadi iz svog prirodnog okruženja uvijek svježe i vrhunske kvalitete te se aplicira na tijelo. Sastoji se od humusa i minerala nastalih raspadom raznih biljaka kroz višestoljetni prirodni proces miješanjem slatke vode i slanog mora u plitkoj laguni.

Još su stari Rimljani prepoznali blagotvornu učinkovitost ninskog blata na ljudsko zdravlje. O njegovom korištenju u Rimsko doba svjedoče tegule - okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas su pohranjene u Muzeju ninskih starina. Na lokaciji Punte pronađen je kip liburnskog božanstva Venere Anzotice iz 1. st. koja predstavlja božicu plodnosti što upućuje da su se na tom mjestu možda nalazile terme u prapovijesnom i rimskom dobu.

Na peloidnu terapiju u organiziranu Ljetnu kliniku na otvorenom na lokaciji Ninskog blata pacijenti dolaze s dokumentacijom o bolesti, uputnicom liječnika obiteljske medicine ili fizijatra. Medicinsko osoblje svakome otvara karton u koji se upisuje tijek medicinskog tretmana na lječilištu, a po potrebi obavi se liječnički pregled. Samostalno korištenje blata je zabavno, ali zbog moćnog učinka na ljudsko organizam valja biti oprezan, navode iz Turističke zajednice grada Nina.

Ostale vijesti