Manjak informacija i složenost procedura glavne prepreke do EU sredstava

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/euflag.jpg

Postoji velik interes poduzetnika za prijave na EU natječaje i sredstva iz EU fondova, a najveći su im neprijatelji na tom putu manjak informacija i složenost procedura, istaknuo je u utorak potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na konferenciji "Sredstva fondova EU: Aktualnosti i najave za male i srednje poduzetnike". Natječaje i financijske instrumente potrebno je približiti korisnicima, a postupak prijave učiniti bezbolnijim, kazao je Barbarić, napominjući kako je današnja konferencija dodatni korak prema tome.

Konferencija je, kako je rekao, rezultat kvalitetne suradnje Hrvatske udruge banaka (HUB) i HGK s ciljem povezivanja banaka, realnog sektora i državnih institucija.

Kao dobar primjer iskorištavanja sredstava, Barbarić je naveo program Konkurentnost i kohezija i prioritetnu os 'poslovna konkurentnost'. "Od ukupnih 1,14 milijardi eura, udio ugovorenih bespovratnih sredstava je iznad 50 posto,“ rekao je Barbarić te poručio kako su sredstva iz EU fondova prilika koju hrvatsko gospodarstvo ne smije propustiti.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović istaknuo je kako Hrvatska i dalje nedovoljno brzo povlači ukupna sredstva fondova Europske unije, posebno kada su u pitanju gradovi i općine, a istovremeno bilježi se velik odaziv poduzetnika na natječaje. No, sredstva iz fondova EU, kako je rekao, ne smiju biti jedina koja mogu pogurati jači gospodarski rast, već i Hrvatska treba strukturno učiniti puno više.

"Uz EU fondove potrebno je privući svježi privatni kapital i dodatno porezno rasteretiti vlasnička ulaganja i cijenu rada", napomenuo je Adrović.

Privatni kapital, uz EU fondove i garancije Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, posebno su ključni kod jačeg rasta kreditiranja poduzetnika, kojeg Hrvatska u 2018. godini napokon bilježi, nakon višegodišnje stagnacije, kazao je.

Stoga je važno ovo vrijeme dobrih gospodarskih pokazatelja iskoristiti za ukidanje poduzetničkih barijera, kako bi sva ulaganja urodila plodom i nastavila rasti, a banke u tome žele sudjelovati savjetnički i kreditno, istaknuo je Adrović.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić kazao je kako se za dobivanje europskog novca potrebno držati pravila koja se ponekad čine kruta, no nada se da će u idućem razdoblju procedure biti pojednostavljene.

Naveo je i kako je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. dostupno više od 8 milijardi eura, a do sada je potpisano 3.125 ugovora. Ugovoreno je 43,4 posto bespovratnih sredstava u alokaciji po svim prioritetnim osima, kazao je Jelić napominjući da će se ubuduće većina procedura i potrebnih dokumenata moći dobiti elektronskim putem.

Direktor sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić izjavio je kako je Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz EU fondova za razdoblje 2104. – 2020. te kako je do kraja 2017.  objavljeno natječaja u vrijednosti većoj od 5 milijardi eura, odnosno preko 50 posto ukupnih sredstava koja su na raspolaganju.

(Hina)

EU