Manifestacija „Vela Šetemona“

Slika /arhiva/vela_setemona-jelsa.jpg

Turistička zajednica Jelsa organizira tradicionalnu manifestaciju „Vela Šetemona“, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, od subote 28. ožujka do Velikog petka, 3. travnja 2015. godine.

Središnji dio programa ispunjenog brojnim vjerskim, kulturnim i gastronomskim sadržajima svakako je znamenita procesija "Za Križen", koja je kao dio nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom je UNESCO-a.

Procesija "Za Križem" prvi se put u povijesnim spisima spominje 1658. godine, u vizitaciji biskupa Milania iz 1658. Na čelu procesije križonoša bez obuće nosi križ pokriven prozirnim crnim velom. Križonoša ima svoje pomoćnike, pratioce, pjevače i odgovarače koji pjevaju Gospin plač, nosače "torceva" (velike svijeće) i batištradu (predvodnika procesije), a svi su odjeveni u bijele tunike bratovštine. Osim službenog osoblja, u procesiji sudjeluju i ostali vjernici noseći krunice i svijeće. U današnje doba procesija "Za Križem" počinje u 22 sata na Veliki četvrtak, traje 8 sati, duga je oko 22 km i obuhvaća šest župa: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Iz bogatog rasporeda vrijedi istaknuti Sajam otočkih proizvoda koji će se održati na Cvjetnicu, koncert jedinstvenih glazbenih sastava „Vokalisti Salone“ (31. ožujka 2015.) te „Faroski kantaduri“(1. travnja 2015.). Posljednji dan „Vele Šetemone“, Veliki petak obilježava doček Križa i hodočasnika na Pjaci u Jelsi i svim ostalim župnim crkvama koje su uključene u procesiju, a posebno vrijedi istaknuti trčanje križonoše do svećenika kojim završava procesija „Za križen“, jedinstveni običaj koji se gaji samo u općini Jelsa.



Najave