Manifestacija "Drivenik - čuvar kroz povijest"

Slika /arhiva/drivenik_tz_vinodol15.JPG

Dvodnevna manifestacija "Drivenik – čuvar kroz povijest" ove će se godine održati 30. i 31. svibnja. U kaštel će se useliti vitezovi, a pod zidinama će niknuti srednjovjekovni tabori. Dvodnevno događanje oživjet će srednjovjekovnu povijest unutar i izvan kaštela Drivenik u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Reda Čuvara grada Zagreba, Udruge Zrinskih-Frankopana iz Drivenika, Konjičkog centra "Audax" iz Triblja, te u suradnji s drugim udrugama.

Unutar kaštela Drivenik prikazati će se niz povijesnih, edukativnih, zabavnih i glazbenih predstava na pozornici. Uokolo utvrde bit će postavljen srednjovjekovni viteški tabor u kojem će posjetiteljima biti interaktivno prikazan uvid u srednjovjekovni život. Oko kaštela održavat će se i niz interaktivnih zbivanja poput radionice mačevanja, streličarstva, srednjovjekovnog plesa i igara, glagoljice, srednjovjekovne gastronomije. Posjetiteljima će također biti predstavljeni i stari zanati i obrti, lokalni tradicionalni proizvodi, te proizvodi raznih izlagača.

Ove godine sudjelovati će tri viteške udruge. Zbog velikog interesa najmlađih, i u ovogodišnji program uvrstili smo radionice i program za djecu, te mogućnost uživanja u druženju i jahanju poni konja.

Projekt "Drivenik – čuvar kroz povijest" pažljivo smo pripremali kroz prošlu godinu, a organizirat ćemo ga u jednoj od najljepših hrvatskih kaštela – nedavno obnovljenom frankopanskom kaštelu u Driveniku. Drivenički srednjovjekovni kaštel leži na dominantnom brijegu iznad vinodolske kotline, a Drivenik se spominje još u Vinodolskom zakoniku iz 1288. godine čiji su potpisnici bili i njegovi predstavnici.



Najave