Makarsko primorje: 19 posto turista više nego lani

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Početak "špice" ovogodišnje turističke sezone ugodno je iznenadio hotelijere i turističke radnike na Makarskom primorju, gdje se odmara 36.270 turista, što je 19 posto više nego lani.

Po podacima županijske Turističke zajednice i turističkih ureda s Makarskog primorja, stranaca je 34.690 i znatno ih je više nego prošle godine (19,5 posto), a domaćih je gostiju nešto više od 1500, isto kao lani.

Hotelijeri koji ugošćuju više od 11.000 gostiju zadovoljni su popunjenošću kapaciteta te najavljuju dobro poslovanje u srpnju.

U kampovima je oko 2500 turista, a preostali gosti odmaraju se u privatnim sobama i apartmanima koji su, po podacima turističkih ureda, bolje popunjeni nego prošle godine.

Hotelske kuće na Makarskom primorju mogle bi u "špici" sezone ponoviti 2009. godinu, a posezona bi dijelom mogla nadoknaditi poneke minuse iz predsezone, rekao je novinarima potpredsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Joško Lelas. Dodao je kako nije potrebno snižavati cijene hotelske ponude bez valjanih razloga.

Ove je godine u hotelskim kućama očito manja izvanpansionska potrošnja gostiju iako hotelijeri čine mnogo kako bi povećali financijski učinak.

U hotelima, po riječima Joška Lelasa, potrebno je učiniti više i "dati uslugu vrijednu cijene, pa još i višu, koja bi dijelom bila temelj politici cijena idućih godina".

"Ovu godinu treba preživjeti, no bojim se da će nakon smanjenja ulaganja u pripremi lanjskoga, pa i ovogodišnjeg ljeta iduća godina biti također sa smanjenim investicijama u hotelski sektor, a to je pojava i u makarskim hotelskim kućama, što je opasnost za hotelijere u poslovanju idućih godina", zaključio je Lelas. (Hina)


Pisane vijesti