Makarska – Milijun turističkih noćenja

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

U Makarskoj je s današnjim danom ostvareno više od milijun (1.008.236) turističkih noćenja, što je ovoga ljeta dostignuto čak dva tjedna ranije nego prošle godine, a Grad je do danas posjetilo 157.724 domaća i strana gosta ili 9 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Kazao je to danas novinarima direktor Turističkog ureda Tonči Lalić, dodajući kako se u gradu odmara 7804 gosta što je osam posto više nego u isto doba lanjskog kolovoza.

Po broju ostvarenih noćenja u Makarskoj prvi su Poljaci sa 152.394 noćenja, gosti iz Bosne i Hercegovine ostvarili su 113.075, Česi 85.185, a njemački turisti koji se iz godine u godinu u sve večem broju vraćaju u Makarsku realizirali su 89.008 noćenja. Strani gosti ostvaruju u Makarskoj gotovo 93 posto od ukupnog broja noćenja, dok ostali dio pripada domačima.

Lalić je kazao kako dosadašnji rezultati, pristigle najave dolazaka te stanje bookinga kod hotelijera za razdoblje posezone, govore da je moguće ostvariti oko 1.200.000 turističkih noćenja ili 8 posto više nego godinu dana ranije.

Hoteli Makarska u prvih su sedam ovogodišnjih mjeseci ostvarili 120.109 turističkih noćenja ili 11 posto više nego lani. Ukupni prihod makarskih hotelijera do konca srpnja iznosi 37 milijuna kuna i za sedam posto je veći nego u istom vremenu prošle godine.

Stanje bookinga za nastavak ljeta je vrlo dobro, pa makarski hotelijeri koji i dalje za Meteor, Dalmaciju i Rivijeru, preporučuju prethodnu rezervaciju smještaja, ove godine računaju s ostvarenjem od oko 210.000 turističkih noćenja.

Za iduću godinu, između ostalog, u garaže hotela Dalmacija i novi bazen hotela Meteor planira se uložiti 30 milijuna kuna, kazao je direktor hotela Makarska Bepo Srzić dodajući kako su manja ulaganja predviđena u gospodarske i druge sadržaje te smještajne prostore sva tri hotela, a pri kraju su i poslovi na izradi idejnog projekta novog hotela Meteor II koji će imati mogućnost smještaja oko 200 gostiju i biti namijenjen cjelogodišnjem poslovanju. Ujedno makarski hotelijeri za iduće ljeto potpisali su alotmanske ugovore s domaćim i stranim poslovnim partnerima, cijene hotelskoih usluga su za oko 3 posto povećane, a cilj je hotelijera, čulo se na sjednici NO povećanje broja individualnih gostiju posebice u hotelu Meteor koji je vodeća hotelska kuća u gradu. (Vedran Ribarević)

 



Pisane vijesti