Lošinj u Ljubljani: regatna pasara zaplovila Ljubljanicom

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180315_losinjska_lj.jpg

Bogata maritimna baština Lošinja, s naglaskom na skorašnji Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj predstavljena je u Ljubljani, 15. ožujka 2018. godine prezentacijom „Proljeće u znaku biciklizma na Lošinju“. U osobitom okruženju Makalonce smještene u samom centru Ljubljane, na rijeci Ljubljanici, nakon pozdravnih govora direktorice predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metke Bradetić i direktorice uprave općine Trbovlje Urše Poznić Goršek, direktor TZG Malog Lošinja Dalibor Cvitković i predstavnik MTB Trbovlja Sebastjan Zmrzljak održali su prezentaciju o destinacijskoj ponudi otoka vitalnosti te nadolazećem svjetskom biciklističkom natjecanju.

Također, predstavnica Lošinj Hotels & Villas Valentina Muškardin predstavila je ponudu svog poduzeća, dok je Barbara Božić predstavila ponudu lokalnog poduzeća Lošinjska plovidba i turizam.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji slovenskog MTB Trbovlja i lokalnih lošinjskih dionika, među kojima su Grad i TZG Malog Lošinja, od 19. do 22. travnja 2018. na Lošinju se održava unikatna ekstremna biciklistička utrka Mercedes - Benz Mountain Bike World Cup Lošinj. Tristotinjak natjecatelja iz zemalja cijeloga svijeta natjecat će se u ekstremnoj biciklističkoj te po svemu osobitoj spust utrci. Prvi je to slučaj natjecanja u svjetskom kupu kroz urbano područje Velog Lošinja, s ciljem na obali. Direktor organizacije Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinja te član MTB Trbovlja, Sebastjan Zmrzljak pohvalio je suradnju slovenskog MTB Trbovlja i hrvatskog kluba AK Lošinj.

„Poznato je da su Slovenci brojni gosti u Hrvatskoj, a ono što je možda još poznatije u Sloveniji je da je Lošinj otok s najviše slovenskih gostiju. Prošle godine su upravo Slovenci ostvarili rekordan broj noćenja i dolazaka te se nadamo da će se i ove godine ponoviti odlični prošlogodišnji rezultati“, izjavila je direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić te se osvrnula na održanu prezentaciju rekavši kako je aktivni odmor i ponuda Lošinja dobro poznata slovenskim gostima no bez obzira na to rado dolaze na prezentacije Lošinja poslušati novosti.

Osim zanimljive sportske ponude, Lošinj svojim posjetiteljima može ponuditi i bogatu maritimnu baštinu prikazanu kroz cjelogodišnju muzejsku i festivalsku ponudu. Ipak je Lošinj bio jedino mjesto na istočnom Jadranu gdje su se posebno gradile jedrilice za regatavanje, koje su služile i za izlete i ribarenje. Iz tih pasara je nastala nacionalna klasa jedrilica tipa L-5 koju je projektirao Lošinjan Anton Martinolić. Upravo na osnovu starih fotografija koje su prikazivale regate pasara u malološinjskoj luci, po originalnim nacrtima izrađene su dvije lošinjske regatne pasare. Tako je u sklopu prezentacije čuvena Lošinjska regatna pasara zaplovila Ljubljanicom te sve gledatelje i prolaznike uvela u lošinjski svijet pomorstva. 

Također, brojni posjetitelji imali su priliku degustirati lošinjske delicije u izvedbi vrhunskih chefova Melkiora Bašića i Zlatka Belužića te uz someliera Kristijana Merkaša. Originalnom doživljaju doprinjela je i glazbena izvedba lošinjske klape Čikat. (Fotografija: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i Sandro Tariba)

Pisane vijesti