Lorencin s azerbajdžanskim ministrima ekonomskog razvitka te kulture i turizma

Slika /arhiva/140403-baku1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin prilikom dvodnevnog posjeta Republici Azerbajžan (RA) u Bakuu se susreo s ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, predstavnicima AZPROMO-a (Agencija za promociju i poticanje investicija), kao i s predstavnicima Agencije za investicije u inozemstvu, a koja je dio Ministarstva gospodarstva RA. U razgovoru s njima, ministar je predstavio mogućnosti za ulaganja u hrvatski turizam. Mustafayev je istaknuo prijateljske odnose dviju zemalja te velike mogućnosti za suradnju, posebice na području turizma. Rekao je da je Azerbajdžan u posljednjih nekoliko godina napravio velike pomake u turističkoj ponudi i novim oblicima turizma. „Osim sunca i mora, razvijamo i zimski turizam te kulturni i planinski turizam. Dobro sam upoznat s hrvatskom ponudom i projektima, posebice s prekrasnim prirodnim ljepotama, kao što su nacionalni parkovi“, poručio je Mustafayev.

Ministar turizma Darko Lorencin prilikom dvodnevnog posjeta Republici Azerbajžan (RA) u Bakuu se susreo s ministrom ekonomskog razvitka Shahinom Mustafayevim, predstavnicima AZPROMO-a (Agencija za promociju i poticanje investicija), kao i s predstavnicima Agencije za investicije u inozemstvu, a koja je dio Ministarstva gospodarstva RA. U razgovoru s njima, ministar je predstavio mogućnosti za ulaganja u hrvatski turizam.

Mustafayev je istaknuo prijateljske odnose dviju zemalja te velike mogućnosti za suradnju, posebice na području turizma. Rekao je da je Azerbajdžan u posljednjih nekoliko godina napravio velike pomake u turističkoj ponudi i novim oblicima turizma. „Osim sunca i mora, razvijamo i zimski turizam te kulturni i planinski turizam. Dobro sam upoznat s hrvatskom ponudom i projektima, posebice s prekrasnim prirodnim ljepotama, kao što su nacionalni parkovi“, poručio je Mustafayev.

Lorencin je izrazio zadovoljstvo što je već drugi puta kao ministar službeno u Bakuu te kako su rezultati u hrvatskom turizmu dobri i bilježe stabilan rast. „Jedan od glavnih ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020. godine je realizacija 7 milijardi eura investicija u turizam, od čega se gotovo polovica tog iznosa odnosi na ulaganja u hotelski smještaj“ rekao je Lorencin i pritom najavio javni poziv za obvezujuće ponude za lokaciju Kupari koji će se raspisati tijekom narednih mjeseci. Također je najavio i natječaj za lokaciju Veliki Brijun koji se priprema, a koji bi trebao biti objavljen tijekom jeseni, kao i raspisivanje javnog poziva za obvezujuće ponude za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu koje će se privatizirati tijekom ove godine – Maestral, Plat i Imperijal Rab. Dogovorena je daljnja razmjena informacija i praćenje svih daljnjih koraka do objave navedenih natječaja.

Ministar Lorencin je sudjelovao i na otvorenju Međunarodnog turističkog sajma Baku Expo Exihibition, gdje se susreo s ministrom turizma i kulture Republike Azerbajdžan Abulfazom Garayevim te s direktorom Federalne agencije za turizam Ruske Federacije Alexanderom Ratkovim.

S Ratkovim je posebno razgovarao o dodatnim naporima koje Hrvatska ulaže u privlačenje turista iz Rusije. „Unatoč padu turističkog prometa s ruskog tržišta, i dalje činimo napore jer nam je rusko turističko tržište od velike važnosti. Rusi vole doći u Hrvatsku, putuju i izvan glavne turističke sezone te ih ne zanimaju isključivo plaže, sunce i more. Ruski turisti su i vrlo dobri potrošači i za njih posebno kreiramo proizvode zdravstvenog i kulturnog turizma“, rekao je Lorencin.

Ministar se u Bakuu nalazi povodom sastanka Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji će se održati sutra, u petak. Tijekom sutrašnjeg dana Lorencin će se susresti i s ministrom održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimirom Gvozdenovićem, a s kojom će razgovarati o mogućem jačanju suradnje u privlačenju turista u ove dvije zemlje.



Pisane vijesti