Lorencin o turističkoj sezoni: Pričekajmo podatke koji će biti poznati početkom idućeg tjedna

Slika /arhiva/140702_telascica1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas kako za ocjenu početka glavne turističke sezone treba pričekati podatke koji će biti poznati početkom idućeg tjedna, dodajući kako se, prema dosadašnjim pokazateljima, za prvih šest mjeseci može očekivati blagi porast. Za komentar tijeka turističke sezone novinari su ga pitali tijekom obilaska Parka prirode Telašćica na Dugom otoku koji obilježava 27. obljetnicu osnutka. Lorencin smatra da će i ove godine sezona biti u plusu, a medijske napise o turističkom podbačaju ne uzima ozbiljno. "Pričekajmo ponedjeljak kada će se više znati. Praznici su prošle godine bili u različito vrijeme, kolege u glavnom uredu HTZ-a sabiru statistiku, pričekajmo još malo", kazao je Lorencin, napominjući kako se, prema dosadašnjim pokazateljima, može očekivati blagi porast za prvih šest mjeseci.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas kako za ocjenu početka glavne turističke sezone treba pričekati podatke koji će biti poznati početkom idućeg tjedna, dodajući kako se, prema dosadašnjim pokazateljima, za prvih šest mjeseci može očekivati blagi porast. Za komentar tijeka turističke sezone novinari su ga pitali tijekom obilaska Parka prirode Telašćica na Dugom otoku koji obilježava 27. obljetnicu osnutka. Lorencin smatra da će i ove godine sezona biti u plusu, a medijske napise o turističkom podbačaju ne uzima ozbiljno. "Pričekajmo ponedjeljak kada će se više znati. Praznici su prošle godine bili u različito vrijeme, kolege u glavnom uredu HTZ-a sabiru statistiku, pričekajmo još malo", kazao je Lorencin, napominjući kako se, prema dosadašnjim pokazateljima, može očekivati blagi porast za prvih šest mjeseci. Na pitanje novinara vezano za izbor novog direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice ministar je odgovorio kako je natječaj otvoren do petka te da ne zna koliko je prijavljenih kandidata.

Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je da su nacionalni parkovi i parkovi prirode bitan dio turističke ponude. „Prekrasna priroda, bioraznolikost, raznolikost proizvoda, tradicije i podneblja je ono što Hrvatsku čini jedinstvenom i zanimljivom turistima. Moto koji se prožima kroz cijelu Strategiju razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine zato je upravo razvoj, i to održivi razvoj temeljen na poštivanju prostora u kojem živimo“, rekao je ministar Lorencin.

Ministar okoliša Mihael Zmajlović naglasio je da je strategija ministarstva stavljanje zaštićenih područja u funkciju razvoja, i to održivog razvoja koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijele regije. „Turistički rekordnu 2008. godinu parkovi su dosegli i premašili još 2011. godine i u broju posjetitelja i u prihodima. Za još veći rast i razvoj, potrebna su ulaganja. U protekle dvije godine, u infrastrukturne projekte uložili smo 115 milijuna kuna, ove i sljedeće planiramo još 120 milijuna, a do kraja 2020. godine iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna“, istaknuo je Zmajlović.

Park prirode Telašćica danas slavi 27. rođendan, a u obilasku s ministrom Lorencinom bio je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Obišli su stazu oko jezera Mir, posjetiteljski centar kod utvrde Grpašćak i razgledali novouređene signalizacijske ploče, financirane iz projekta Natura u iznosu od 2,2 milijuna kuna. U Parku prirode Telašćica bit će postavljena turistička signalizacija prema pravilima novog vizualnog identiteta Parkovi Hrvatske. Ministar Zmajlović potvrdio je da će se projekt uređenja utvrde Grpašćak nominirati za strukturne fondove EU. Projektna dokumentacija je u izradi, a financirao ju je Fond zaštite okoliša, dok je ukupna vrijednost projekta gotovo 30 milijuna kuna.

Telašćica je od 1980. godine bila u sastavu Nacionalnog parka Kornati, a na današnji dan, 2. srpnja 1987. godine, županije Zadarska i Šibensko-kninska postigle su dogovor oko odvajanja Telašćice od nacionalnog parka, nakon čega je dobila status parka prirode. Temeljni fenomeni PP Telašćica su jedinstvena uvala Telašćica kao najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru, strmci otoka Dugi otok ili tzv. „stene“ (poznati pod engleskim nazivom „klifovi“, odnosno cliffs) koje se uzdižu do 161 metar nad morem i slano jezero Mir s ljekovitim svojstvima. (Hina/www.mzoip.hr)



Pisane vijesti