Kvarnerski obrtnici: Povećanje PDV-a smanjilo bi ulaganja

Slika /arhiva/hok_ceh_www.JPG

Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil rekao je u ponedjeljak da stopa PDV-a u ugostiteljstvu od 13 posto u Hrvatskoj već jest najviša u odnosu na zemlje u okruženju, a njezino najavljeno povećanje na 25 posto bio veliki udarac, kojeg svi ugostitelji neće moći prebroditi a znatno bi smanjilo i ulaganja.

Kratohvil je na konferenciji za novinare govorio o najavljenoj poreznoj reformi, kazavši da obrtnici pozdravljaju poreznu reformu u dijelu u kojem će te reforme rasteretiti obrtnike, ali da bi ih pogodilo povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu na 25 posto.

Naveo je da se od 8000 članova županijske obrtničke komore, njih 1800 bavi ugostiteljstvom te da u njihovim objektima radi i do 10.000 ljudi.

Kratohvil je istaknuo da su stope PDV-a u zemljama u okruženju i sada niže nego u Hrvatskoj, a da bi povećanjem te stope Hrvatska bila na samom vrhu. To bi, smatra, na poslovanje najviše moglo utjecati u dijelu investicija, pa bi se ulaganja u turizam i ugostiteljstvo mogla smanjiti na razine od prije više godina.

"Ako želimo rušiti rekorde u turizmu, ove mjere neće ići u prilog tome", rekao je.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Kratohvil najavio je da će se tijekom ovoga tjedna sastati svih 11 udruženja obrtnika u turizmu i ugostiteljstvu s područja Primorsko-goranske županije, kako bi razgovarali o problemu i odlučili o daljnjim potezima. (Hina)



Pisane vijesti