Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije - Fiumare, od 6. do 10. lipnja

Slika /arhiva/12-fiumare-logo.jpg

Manifestacija "Oživimo Mrtvi kanal" ove će godine prerasti u "Fiumare"- Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije, od 6. do 10. lipnja 2012. godine. Zaslugom neumornih entuzijasta - zaljubljenika u more i pomorsku tradiciju, Rijeka će ponuditi svojim građanima i posjetiteljima zanimljivu manifestaciju u retro stilu.

Udruga"Pro torpedo", Koordinacija udruga Gornjeg Jadrana za očuvanje tradicijskih barki na jedra, Udruga kapetana gornjeg Jadrana, SRD "Luben", Udruga brodomodelara "Liburno", Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s MO Luka i uz potporu Turističke zajednice grada Rijeke, organiziraju festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem.

Rijeka će se od 6. do 10. lipnja "vratiti 100 godina u prošlost", kada je upravo prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. S Kvarnerskih otoka i primorja u Mrtvi kanal su brodice dovozile razna dobra za prodaju ili daljnji transport, a s druge strane te su iste brodice ukrcavale dobra za otoke i primorje, koja su dolazila zaprežnim vozilima iz kopnenih dijelova Kvarnera. Poznata je bila na primjer, ne uvijek legalna, razmjena soli za brašno, ponuda ribe, maslinovog ulja, vina i razmjena za alate, proizvode od kože, tkanina, i slično.

„Fiumare“ će ove godine okupiti predstavnike otočnih i primorskih gradova i općina koji će uz tradicijske barke u Mrtvom kanalu izlagati i svoje autohtone proizvode na retro štandovima odjeveni u narodne nošnje. Na sličan će se način predstaviti i kopnene općine i gradovi koji će uz zaprežna kola izlagati proizvode svoga kraja.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju s današnjim vremenom „Fiumare“ - Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije, postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte - Mrtvog kanala i Verdijeve ulice - spojnice s tržnicom i lukom. Tradicijske drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarske radionice i promocija starih običaja, fotografija i slika. Tradicijske pjesme i plesovi, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi kazališta i povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra - to je kolaž oživljenih slika Mrtvog kanala kroz stoljeća.

Posebni gosti manifestacije su pripadnici "Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809" Rijeka koji će predstaviti dio bogate pomorske tradicije Boke Kotorske s naglaskom vjekovne povezanosti s Rijekom, a na riječkom Korzu moći će se vidjeti tradicijske barke koje će zastupati Hrvatsku na Festivalu mora u Brestu. Najveća atrakcija manifestacije biti će regata tradicijskih barki na jedra koju organizira "Koordinacija udruga za očuvanje tradicijskih barki na jedra gornjeg Jadrana".



Najave