Kvalitetno obrazovanje ključno za budućnost turizma

Slika /arhiva/101021-obr-dht1w.jpg

Standardi zanimanja i kvalifikacija, potrebe gospodarstvenika i usklađivanje s europskim kvalifikacijskim okvirom bile su glavne teme okruglog stola „Promocija strukovnih zanimanja“, održanog u okviru Dana hrvatskog turizma. Govoreći o važnosti standarda kvalifikacije u turističkim i ugostiteljskim zanimanjima, Ivica Lozo iz Agencije za strukovno obrazovanje, naglasio je kako se kroz njih omogućuje nastavak stručnog usavršavanja i poticanja poduzetništva. Na skupu je bilo riječi i o globalnom distribucijskom sustavu (GDS) – Amadeus, a pohvaljena je i uspješna zajednička suradnja s Ministarstvom turizma, koje posljednjih godina puno ulaže u obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. To je potvrdio i Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu, podsjetivši kako Ministarstvo kroz Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu sudjeluje u promociji ugostiteljskih zanimanja, podizanju standarda obrazovanja kroz uređenje kabineta u srednjim strukovnim školama te u stipendiranju učenika i studenata u turističkim zanimanjima.


Standardi zanimanja i kvalifikacija, potrebe gospodarstvenika i usklađivanje s europskim kvalifikacijskim okvirom bile su glavne teme okruglog stola „Promocija strukovnih zanimanja“, održanog u okviru Dana hrvatskog turizma.



Govoreći o važnosti standarda kvalifikacije u turističkim i ugostiteljskim zanimanjima, Ivica Lozo iz Agencije za strukovno obrazovanje, naglasio je kako se kroz njih omogućuje nastavak stručnog usavršavanja i poticanja poduzetništva.



Nadalje je istaknuo potrebu usklađivanja praktične nastave s potrebama tržišta rada, odnosno njezino uvađanje u turistička poduzeća, hotelske kuće i putničke agencije. Najavio je i da će nastavnici strukovnih predmeta za daljnje održavanje nastave morati dobiti licencu i proći stručnu edukaciju, dok će dio škola uskoro morati nabaviti svu potrebnu informatičku opremu.

Na skupu je bilo riječi i o globalnom distribucijskom sustavu (GDS) – Amadeus, a pohvaljena je i uspješna zajednička suradnja s Ministarstvom turizma, koje posljednjih godina puno ulaže u obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. To je potvrdio i Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu, podsjetivši kako Ministarstvo kroz Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu sudjeluje u promociji ugostiteljskih zanimanja, podizanju standarda obrazovanja kroz uređenje kabineta u srednjim strukovnim školama te u stipendiranju učenika i studenata u turističkim zanimanjima. 

Pisane vijesti