Kulturno-turistička manifestacija 47. đakovački vezovi okupit će 12 tisuća sudionika

Slika /arhiva/13-dj-vezovi.jpg

Ovogodišnji, 47. đakovački vezovi, čije prve prateće priredbe u samome gradu počinju 26. lipnja, okupit će oko 12.000 sudionika, a glavne priredbe - otvorenje smotre, svečani mimohod i zatvaranje uz izbor najljepših narodnih nošnji, bit će 5., 6. i 7. srpnja.

U svečanom mimohodu, u nedjelju, 7. srpnja, bit će oko 4500 folkloraša iz 60-ak skupina. Gostujuće skupine dolaze iz Njemačke, Srbije, BiH, Mađarske, Australije i Novog Zelanda. Odande stiže skupina Hrvata okupljenih u Folklorni ansambl "Kralj Tomislav" iz Aucklanda, a s njima stižu i Maori, okupljeni u Klapu Samoana te još jedna njihova skupina, rekao je danas za Hinu gradonačelnik i predsjednik te smotre folklora Zoran Vinković.

U povorci će biti i više od 50 okićenih svatovskih zaprega te više od 60 jahača, najavljuje Vinković, dodajući kako se Smotra održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike i Sabora.

Vezovi će svečano biti otvoreni ispred katedrale u petak, 5. srpnja scenskom slikom o žetvenim običajima.

Smotra je ove godine umnogome u znaku ulaska RH u EU pa je tako i njen plakat u znaku đakovačke, gorjanske ljelje koju je UNESCO stavio na svoj popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine 2007. godine. (Hina)

 



Pisane vijesti