Kulinarsko-turističke manifestacije Hrvatskog zagorja: Interslast i Chtef - Zagorski chef

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/LOGO_ZAGORJE.jpg

U utorak, 16. listopada 2018. godine u Termama Tuhelj održava se 7. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske. U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u Tuheljskim Toplicama održava se kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije Chtef Zagorski chef, osmo po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je svinjska koljenica kao središnja tema te zelje, krumpir i grožđe.

S velikim zanimanjem očekuje se natjecanje u spravljanju izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli. U sklopu kongresa Interslast bit će održano i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Pobjednička juniorska ekipa odlazi na svjetsko natjecanje SIGEP u Italiju 2019.
 
Ovogodišnji Interslast na neki način je u znaku zagorskih štrukli, pa će sudionice tradicionalne manifestacije Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači imati radionicu i degustaciju ove izvorne delicije. O ugledu zagorskih štrukli i povezanosti s Hrvatskim zagorjem, ponajbolje govore rezultati ankete provedene u Republici Hrvatskoj 2018. godine na uzorku od 1000 ispitanika. Rezultati ankete, između ostalog pokazali su da 90 posto građana povezuje štrukle sa Hrvatskim zagorjem, a 91 posto ih smatra da su zagorski štrukli izvorni prehrambeni proizvod Hrvatskoga zagorja te da zagorski štrukli imaju ugled u Republici Hrvatskoj.
 
Na kongresu će biti predstavljena i već zaštićena slastica „vidovečki gibanik, podravska mazanica, zatim furenjaki, podravske zvjezdice, podravska pogača z oreji, istarski pandešpanj“ i drugi izvorni kolači. Posebno će biti zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara, pa će primjerice panamski sudionici predstaviti 'cocadas' i 'golleriu', britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, 'lemon drizzle cake', a gosti će moći kušati i francuske 'eklere' te brojne druge slastice.
 
Na osmom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupit će: Željko Božiček, Hotel Matija Gubec, Stubičke Toplice; Mislav Božić, Hotel & Restoran Villa Magdalena, Krapinske Toplice; Mirko Ljubić, Restoran Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice; Josip Bival, Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica; Petar Čukman i Denis Kožić, Srednja ugostiteljska škola Zabok, (Mentor: Ivan Đurkin – Benkotić); Marko Šturlan, Punkt Beer House, Mokrice; Jakov Mirt, Terme Jezerčica, Donja Stubica; te izvan konkurencije nastupit će poznati glumci Marija Borić i Adam Končić.

Pobjedu će odnijeti kuhar koji će nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvojiti stručnu ocjenjivačku komisiju u sastavu: Tomislav Špiček, jedan od najpriznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, koji je široj javnosti poznat po nastupima u kulinarskim showovima “Kruške i jabuke” te “Tri, dva, jedan – kuhaj”, zatim Dražen Đurišević, kojeg također često vidimo na televiziji u ulozi promotora Podravkine kuhinje. U žiriju će biti i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.

Posjetitelji će na manifestaciji moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu tijekom kojeg ih očekuju degustacije: vina renomiranih zagorskih vinara Bodrena - Borisa Drenškog, Vinarije Micak, Vinarije i Pansiona Vuglec, Vinogradarstva Sever, Vinogradarstva Zdolc, OPG-a Prekratić Milivoj. Moći će se probati i zagorski štrukli, koje će ispeći OPG Micak Mladen, probati kolači spravljeni po receptima sa tradicionalne manifestacije KZŽ Babičini kolači, koje će pripremiti bakice Mirica Sinković, Zdenkica Ljubić i Božica Lacković. Farma Krog ponudit će kozji sir i mlijeko, OPG Krog i OPG Curiš zagorski bagremov med, OPG Cesarec bučino ulje, a Mesnica Borošak suhomesnate delicije.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način, a tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.

Ostale vijesti