Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske domaćin prvog studijskog putovanja Regional Culinary Heritage Europe

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/kulinarska_b_sd.JPG

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije bit će, od 15. do 18. listopada ove godine, domaćin prvog studijskog putovanja Regional Culinary Heritage Europe iz 14 zemalja. Svi oni dolaze u Splitsko-dalmatinsku županiju o svom trošku, gdje će boraviti četiri dana, sudjelovati u radionicama i posjećivati subjekte koji imaju oznaku Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije. Uz to, sudionici će obići i prirodne ljepote Splita i okolice, kao i kulturne spomenike.

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije članica je projekta-mreže Regional Culinary Heritage Europe, obitelji kulinarskih baština koju čini gotovo 1500 članica iz 44 regije, a mreža je razvijena u Švedskoj i Danskoj od 1995. godine.

Riječ je o dobivanju međunarodno priznate oznake, zaštitnog znaka za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju koja garantira jedinstveni standard, ali i otvara niz mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda na stranom i domaćem tržištu.

Mreža „Culinary Heritage Europe“ okuplja regionalne članove diljem Europe s ciljem razvoja regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih i tradicionalnih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu, uvrštavanje tradicionalnih jela u ugostiteljsku ponudu s posebnim naglaskom na ponudu u seoskim domaćinstvima te udruženu prezentaciju, što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.

Splitsko-dalmatinska županija nositelj je članstva u mreži kao regionalna organizacija, a JU RERA SD je koordinator provedbe aktivnosti mreže.

Ostale vijesti | Međunarodna suradnja