KRČKI SAJAM – LOVREČEVA

Slika /arhiva/krckisajam_010.jpg
Krčki sajam – Lovrečeva održava se ove godine po 486. put, čime se potvrđuje jedinstvenost Krka, grada i otoka iz kojega je potekla jedna od najvažnijih obitelji u hrvatskoj povijesti. Tri stoljeća vladavine Knezova Krčkih Frankopana ostavilo je dubok trag na otoku i svim područjima kojima su Frankopani upravljali: od Trsata preko Bakra, Kraljevice do Novog Vinodolskog i Senja; od Severina preko Brinja i Otočca do Cetingrada i još mnogo dalje na istok, zapad, sjever i jug.

Krk živi svoju prošlost u sadašnjosti. Nema potrebe za glumom, život se ovdje odvija u skladu s tradicijom na suvremeni način. Tako je i s Krčkim sajmom.

I danas je Lovrečeva prije svega susret prodavača iz cijele zemlje i krčkih kupaca „pojačanih“ mnogim turistima. Obrtnici i poljoprivrednici koji nude svoja dobra nasljednici su svojih prethodnika baš kao i krčke vlasti koje svojem puku i svim gostima Grada Krka nude zabavu i nezaboravne doživljaje koji ih, bar za kratko, udaljavaju od svakodnevnih problema.

Krčki ugostitelji iznose na stol najbolje autohtone delicije, a brodari se uključuju u potragu za davno izgubljenim blagom. Maslinari udruge „Drobnica“ nam pomažu da shvatimo kako je pravo, tekuće zlato - naše maslinovo ulje što uz krčki ovčji sir, pršut, janjetinu, ribu, šurlice i vino postaje dovoljnim razlogom za dolazak na Krčki sajam od 8. do 10. 8. Naravno tu su i naši „Frankopani“ koji mudro upravljaju cijelom manifestacijom i nude mali izlet u prošlost kroz srednjevjekovni sajam na Kamplinu.

Etno butik na Veloj placi, Krk antik ispred robne kuće, Eko sajam uz Veli park i Gusarska baza na Glavnom mulu pozivaju na šetnju gradom, a bogatom zabavnom programu teško mogu odoljeti i mladi stari.

Za kraj spektakularna pomorska bitka u interpretaciji krčkih jedrenjaka „Miki“, „Otac Roko“, „Žara“, Eigida“ i „Koralj“ u 23,30 10. 08. oživjeti će za trenutak „Legendu o Krčkom sajmu“ po kojoj su gusari napali trgovačku galiju na putu za Krčki sajam. Gusari su pobijeđeni od strane Frankopanske straže ali je jedan tat sakrio blago koje i danas tražimo i to svakoga dana u vrijeme trajanja sajma uz pomoć izletničkih brodova u krčkoj luci.




Najave