Krčka jedra

Slika /arhiva/12-krckajedra.jpg

O blagdanu Vele Gospe, 15. kolovoza, sa zadnjim otkucajem dvanaestog sata sa zvonika krčke katedrale, iz drevne luke kreću tradicijske barke na jedra na  regatu „Krčka jedra“.

Grad Krk, Turistička zajednica grada Krka,“ i „Vecla d.o.o.“ uz pomoć  glavnog sponzora „Valamar Koralj romantic hotel“ i ostalih vrijednih sponzora i pokrovitelja: „Marina Punat“, „Brodogradilište Krk“, „Volsonis koktel bara“, „Kuće maslinovog ulja Nono“, O.P.G. Marević – „Mali tovar“, „Karaka“ restorana, Udruge vinara „Žlahtina“, „Frigus Vecla“ d.o.o., „Foto Brujo“, ribarski brod „Orca“, ribarski brod „Neverin“, „AM- grad“ Milenković, „Quanariusa“ d.o.o. - pozivaju vas na druženje sa tradicijskim barkama i brodovima na jedra u krčkoj luci 15. kolovoza od ranih jutarnjih sati do starta regate točno u podne.

U jutarnjim i popodnevnim satima moći će se razgledati tradicijske barke na jedra koje će biti privezane na pontonskom pristanu u luci. Kormilari i posade biti će domaćini jedriličarske zabave na Ribarskom mulu na koju ste također pozvani. Već od 18 sati moći će se po popularnim cijenama kušati poseban specijalitet iz vele padele kojega pripremaju masterchefovi „Koralja“ pod ravnanjem šefice Dore. Od 20 sati nastupa Tamburaški sastav „Boduli“, prvi bodulski tamburaški band sa širokim repertoarom zabavnih skladbi za sve generacije.

Taj vjekovni ures grada povijesti i kulture, razapeta jedra na drvenim brodicama, danas podsjećaju na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina a pomorstvo osnova ekonomije staroga vijeka. Nastavljajući generacijski slijed svojih davnih predaka i mi svoj život dugujemo moru. Opstanak na nekoć izoliranom, „malom kontinentu“ Krku, bio bi nemoguć bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja, vina, drva i drugog blaga zlatnog otoka morem do kopna. Tako je bilo od uvijek ili barem proteklih 3000 godina koliko traje urbana prošlost Grada Krka.

Krk i danas živi svoju prošlost u gotovo neizmijenjenoj povijesnoj jezgri, i danas dolaze i odlaze brodovi turističkim rutama dovodeći ljude željne istinskog doživljaja povijesnog grada i njegovih  stanovnika. Krk je rijetko mjesto koje pruža mogućnost putovanja kroz vrijeme.

Zato je doživljaj regate „Krčka jedra“ iz luke, sa krčkih zidina ili Frankopanskog kaštela na Kamplinu – u istinu poseban kao što je poseban i  „Plav“, najstariji jedriličarski klub na hrvatskom Jadranu koji je glavni organizator ove manifestacije.



Najave