Korištenjem EU fondova do veće konkurentnosti

Slika /arhiva/101020-euf1.jpg

Jačanje hrvatske konkurentnosti na međunarodnom turističkom tržištu od velike je važnosti za našu turističku budućnost, a na putu do tog cilja uvelike može pomoći i korištenje strukturnih i kohezijskih fondova koje će Hrvatska imati mogućnost koristiti po ulasku u Europsku uniju – rekao je državni tajnik za turizam Ivo Mujo na stručnom skupu o EU fondovima, održanom u okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma.



Potvrdio je to i ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove pri Ministarstvu turizma, Tomislav Vukovac, podsjetivši da su strukturni i kohezijski fondovi glavni instrumenti provedbe regionalne politike Europske unije.



Također je istaknuo kako su prioriteti za regionalnu konkurentnost jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i povećanje razvojnog potencijala hrvatskih regija.



O projektima koje je, zahvaljujući korištenju fondova, uspješno provela susjedna Slovenija govorio je Janez Sirše iz Međunarodnog instituta za turizam u Ljubljani. Pritom je naglasio kako je Slovenija u razdoblju od 2004. do 2006. godine kroz europske fondove financirala 36 projekata, a od 2007. do 2009. čak 56 velikih i 38 manjih projekata.



Spomenuti su se projekti najviše odnosili na izgradnju novih hotela i apartmansko-hotelskih naselja, odnosno na njihovu obnovu, zatim na podizanje standarda u hotelijerstvu te na izgradnju wellness centara kako u primorskom, tako i u planinskom dijelu Slovenije.



Nositelji projekta, naglasio je Sirše, uglavnom su bili iz privatno-gospodarskog sektora, dok je manji dio bio iz javnog turističkog sektora. No, važno je zapamtiti, istaknuo je, kako svaki projekt mora biti cjelovit te uključen u regionalne i nacionalne strategije razvoja.



Uz spomenuto, svaki projekt treba pridonositi konkurentnosti regije i povećanju broja zaposlenih te treba imati građevinsku dozvolu i osigurano financiranje. Također mora koristiti lokalne prirodne i kulturne resurse te imati ustanovljen tim ljudi za njegovu provedbu u određenom vremenskom razdoblju.



Pisane vijesti