Kopački rit: 61 milijun kuna ulaganja

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/FAH-H6214850.jpg

Javna ustanova Park prirode Kopački rit predstavila je u srijedu na 2. otvorenim danima projekta “Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš” rezultate o dosad učinjenom na tom projektu vrijednom 61 milijun kuna, čija je provedba počela 2018. godine.

Kako je rekla voditeljica projekta Vesna Hrvojević, on uključuje obnovu, prenamjenu i opremanje tog kompleksa u suvremeni centar s jedinstveno oblikovanim postavom kao ishodištem edukacije o prirodnim značajkama Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Po njezinim riječima, ciljevi su povećati broj posjetitelja i atrakcija u Parku prirode Kopačkome ritu, adaptacija i opremanje sadržaja te povećati broj educiranih posjetitelja o važnosti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti tog parka prirode.

Ukupna vrijednost projekta nešto je veća od 61 milijun kuna, od čega je 85 posto financirano iz fondova Europske unije, a 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

"U objektima su dosad obavljeni radovi demontaže, rušenja i pripremni radovi te su počeli ostali građevinsko-obrtnički i instalaterski radovi. Usporedno se izvode i radovi u okolišu koji se odnose na rekonstrukciju i obnovu pješačkih staza. Nakon što završe građevinski radovi, slijedi uređenje i opremanje postava dvoraca. Dvorci kompleksa Tikveša predstavljaju vrijednu kulturno-povijesnu baštinu te se zato radovi izvode uz kontrolu Konzervatorskog odjela u Osijeku", rekla je Hrvojević i dodala da je Kopački rit prošle godine imao rekordan broj posjetitelja - njih 40 tisuća.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Tomislav Bogdanović je istaknuo da je taj projekt iznimno važan za taj park prirode.

"Svaka investicija ovog tipa je zapravo nešto što čini kvalitativni pomak i mi očekujemo da će u budućnosti broj posjetitelja koji dolaze u Kopački rit biti još veći", rekao je i dodao da je važnost prezentacijskog centra i s edukacijskoga i promidžbenog stajališta te sa stanovišta očuvanja prirode vrlo velika. Projekt treba biti gotov 2021. godine. (Hina/FaH)

Pisane vijesti