Konsolidacija oporavka svjetskog turizma na početku 2011. - UNWTO

Oporavak svjetskog turizma konsolidirao se na početku ove godine, uz rast međunarodnih turističkih dolazaka u siječnju i veljači za gotovo pet posto, ocjenjuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).
Ukupno je u svijetu u prva dva ovogodišnja mjeseca zabilježeno više od 124 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, u odnosu na 119 milijuna u istom razdoblju prošle godine, objavio je UNWTO u srijedu u ažuriranim prognozama.

Ujedno je potvrđena prognoza iz siječanjskog Svjetskog turističkog barometra za 2010. o rastu svjetskog turizma u ovoj godini za četiri do pet posto. Političke napetosti i sukobi u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, kao i prirodne katastrofe u Japanu ne bi trebali znatnije utjecati na te prognoze, napominju u UNWTO-u.

U prošloj godini svjetski je turizam porastao za 6,7 posto. U siječnju i veljači veći broj dolazaka zabilježen je u svim dijelovima svijeta, uz izuzetak Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ističe UNWTO. Rast su predvodile južnoamerička i južnoazijska regija, zabilježivši povećanje broja međunarodnih turističkih dolazaka od po 15 posto. Slijedi supsaharska Afrika, sa stopom rasta od 13 posto, dok je treće mjesto zauzela regija srednje i istočne Europe, zabilježivši 12 posto više međunarodnih turističkih dolazaka.

Cijela Europa zabilježila je šest posto više dolazaka.

Rezultati potvrđuju konsolidaciju prošlogodišnjeg snažnog oporavka međunarodnog turizma, usprkos pojedinim izazovima, zaključio je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai na manifestaciji u Istanbulu koji je organizirao UN kako bi promovirao razvoj održivog turizma.

U UNWTO-u također procjenjuju da su prihodi od turizma u prošloj godini iznosili 693 milijarde eura, u odnosu na 610 milijardi eura u 2009. U realnom su izrazu porasli za pet posto, u usporedbi sa 6,7-postotnim rastom dolazaka.

U izvješću se također navodi da je Kina prošle godine po broju međunarodnih dolazaka pretekla Španjolsku među deset vodećih prošlogodišnjih destinacija, zauzevši treće mjesto, iza Francuske i SAD-a. Po prihodima pretekla je Italiju i nalazi se na četvrtom mjestu. Francuska je prošle godine ponovno zauzela vodeće mjesto među vodećim destinacijama po broju dolazaka dok je po prihodima zauzela treće mjesto. Sjedinjene Države predvodile su po prihodima a po dolascima nalaze se na drugom mjestu. Španjolska je među vodećim destinacijama bila druga po prihodima a četvrta po broju dolazaka. Italija je u obje kategorije zauzela peto mjesto. (Hina)



Pisane vijesti