Kongresni centri u Opatiji, Splitu i Dubrovniku

Slika 27.4.2009

Gradovi Opatija, Split i Dubrovnik ove su godine pojačali aktivnosti na pripremi gradnje kongresnih centara na svom području slijedom dobivenih po 500 tisuća kuna bespovratnih poticaja od Ministarstva turizma za sufinanciranje izrade projektne i druge dokumentacije (idejna rješenja) za te centre, doznaje se od ministra turizma Damira Bajsa.

Navedena su sredstva trima gradovima odobrena i već isplaćena temeljem potpisanih ugovora s Ministarstvom turizma, a slijedom prošlogodišnjeg natječaja Ministarstva za sufinanciranje ulaganja u kongresne centre kao dijela turističke infrastrukture, pojašnjava ministar.

Hoće li budući kongresni centri biti u vlasništvu gradova, ili će to biti model javno-privatnog partnerstva, ministar ističe da ovisi o odluci gradova, ali bitnim napominje da sadržajima budu dostupni svima koji su zainteresirani za te centre, što je bio i uvjet natječaja za dodjelu sredstava.

Općenito, natječajem se, po riječima ministra, željelo potaknuti razvoj i bolji rezultati poslovno-kongresnog turizma, kojeg označava važnim ne samo za prihode i produljenje sezone nego i da Hrvatska osim imidža odmorišne dobije i onaj kongresne destinacije, za što ima potencijala uz korištenje hotelskih i drugih već postojećih kapaciteta.

Natječaj, koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj, završen je krajem lanjskog studenoga, a iako se njime 'nudilo' sufinanciranje (većinom) izrade projektne dokumentacije za izgradnju četiri kongresna centra u Hrvatskoj sredstva su odobrena za tri tj. navedenim gradovima koji su se javili.

Očekivalo se da će se na taj natječaj javiti i Zagreb, za kojeg se zna da već dugo razrađuje ideju gradnje kongresnog centra na već određenoj lokaciji (iza zagrebačkog hotela Westin), ali se nije javio.

Dobivanjem potpore Ministarstvaturizma, Split i Dubrovnik su, po saznanjima ministra, pokrenuli aktivnosti, pa i odredili lokacije za te centre, pa bi tako splitski trebao biti na području bivše vojarne u Dračevcu, dok bi dubrovački bio u blizini hotelskog naselja Babin Kuk. Za Opatiju je kazao da je u tome najdalje odmakla, te da su, koliko zna, već u fazi da krene natječaj za izgradnju. (Hina) 



Pisane vijesti