Kongres ugostitelja: U ovom trenutku nema prosvjeda

Slika /arhiva/P-H20161129000405.jpg

Usvajanjem zaključaka u utorak je u Splitu završen 29. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) uz poruku da "u ovom trenutku" neće biti prosvjeda ugostitelja zbog povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge sa 13 posto na 25 posto, ali da će se u Hrvatski sabor proslijediti amandmani za neprihvaćanje tog povećanja. "Prosvjedi se mogu dogoditi jedino kada se iscrpe svi legalni načini, a između ostalog to su i amandmani. Mogućnost prosvjeda nije isključena, ali u ovom trenutku HOK ne stoji iza nikakvih prosvjeda", poručio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogojec, najavivši da će zaključke 29. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a uputiti nadležnim ministarstvima uz naznaku da zaključci nemaju veze sa amandmanima koje će proslijediti u Sabor.

Usvajanjem zaključaka u utorak je u Splitu završen 29. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) uz poruku da "u ovom trenutku" neće biti prosvjeda ugostitelja zbog povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge sa 13 posto na 25 posto, ali da će se u Hrvatski sabor proslijediti amandmani za neprihvaćanje tog povećanja.

"Prosvjedi se mogu dogoditi jedino kada se iscrpe svi legalni načini, a između ostalog to su i amandmani. Mogućnost prosvjeda nije isključena, ali u ovom trenutku HOK ne stoji iza nikakvih prosvjeda", poručio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogojec, najavivši da će zaključke 29. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a uputiti nadležnim ministarstvima uz naznaku da zaključci nemaju veze sa amandmanima koje će proslijediti u Sabor.

"Amandmani će se ticati zakona o poreznoj reformi, odnosno povećanju PDV-a sa 13 posto na 25 posto, koji u ovom trenutku 'tuče' ugostitelje", objasnio je Ranogojec dodajući da će amandmane uputiti svima u Saboru, a ne nekim 'ciljanim' strankama.

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Splitu je usvojio sedam zaključaka, kojima se, uz ostalo, traži provedba Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske  do 2020., pogotovo u dijelu fiskalne politike, kojom je predviđeno smanjenje porezne stope, a ne povećanje kako je predviđeno novom poreznom reformom.

"Strategijom turizma usvojenoj u Saboru 2013. jasno je definirano da se u sektoru ugostiteljstva, koji je generator novih investicija i zapošljavanja, predviđa smanjenje stope s tadašnjih 13 posto na manju stopu, kako bi se ciljevi Strategije mogli provesti", navodi se u zaključcima kojima ugostitelji traže i uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja s većim fondom sati praktične nastave koja se mora realizirati u ugostiteljskim objektima.

Ugostitelji traže i jednostavan te legalan način povremenog zapošljavanja, kao što je praksa s vaučerima u poljoprivredi i ribarstvu, a naglasili su i potrebe ugostiteljskog sektora za povremeno angažiranje dodatne radne snage.

Zaključcima traže i uključivanje predstavnika HOK-a u radne grupe kod izrade ili izmjene zakonske regulative u području turizma i ugostiteljstva, kao i da se troškovi reprezentacije priznaju u 100 posto iznosu, s ciljem povećanja potrošnje i poticanja zapošljavanja u ugostiteljskom sektoru.

Žele ugostitelji i ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo i koji prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave ide do iznosa od 3 posto, a traže i efikasniju provedbu prekvalifikacije kadrova s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako se to ne može provesti efikasno, tražimo mogućnost i jednostavnijeg angažiranja uvozne radne snage, zaključuju ugostitelji HOK-a.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti