Konferencija o primjerima dobre prakse povlačenja novca iz EU fondova

Slika /arhiva/130411-slovecro.jpg

U Biogradu je danas počela trodnevna konferencija SLOVECRO kojoj je svrha predstaviti primjere dobre prakse povlačenja novca iz europskih fondova u turizmu, socijalnom poduzetništvu, komunalnoj infrastrukturi, zaštiti okoliša, sportu, izobrazbi, energetici, kulturi i poljoprivredi.

Pokrovitelj konferencije je Ivo Vajgl, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu. Konferenciju organizira INEA Institut za jugozapadnu Europu u suradnji sa Zajednicom općina Slovenije, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske, Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj i drugim partnerskim organizacijama.

Dosad je Hrvatska najviše novca iz pretpristupnih fondova povukla za infrastrukturu, a jedan dio dosta je dobro iskorišten u ruralnom razvoju, istaknuo je na otvorenju skupa pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Venko Ćurlin, dodajući kako je velika odgovornost na jedinicama lokalne samouprave.

"Trebaju nam ceste, trebaju nam bolnice, škole, gospodarske zone. Sve to nama treba, a jedinice lokalne samouprave moraju imati spremne projekte. O tome koliko ćemo uspješno pripremiti projekte ovisi i hoćemo li što prije i efikasnije iz zajedničke europske blagajne dobiti sredstva za realizaciju", rekao je Ćurlin.

Mnogi predstavnici lokalne uprave istaknuli su neinformiranost kao jedan od najvećih problema, a druga velika prepreka su neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Upravo zato idućih će dana na tom skupu imati priliku od slovenskih stručnjaka doznati primjere dobre prakse, razgovarati o financijskoj perspektivi i razmotriti mogućnost zajedničkih projekata.

Dimitrij Pur iz slovenskoga ministarstva regionalnog razvoja istaknuo je kao jedan od najuspješnijih zajedničkih projekta prekogranični program Hrvatske i Slovenije.

"Surađujemo uspješno na prekograničnome programu, na granici Slovenije i Hrvatske dugačkoj 660 kilometara i taj se program financirao iz IPA fondova. To je najbolja referenca", rekao je Pur i dodao kako bi "mogao preporučiti da je najvažnije ulagati u ljudske resurse". "Mogu se mijenjati vlade, mogu gradonačelnici, ali stručnjaci uvijek trebaju ostati", istaknuo je.

Biograd također dobro surađuje s mnogim gradovima u Sloveniji. Zbog toga je i domaćin tog skupa, a u Zadarskoj županiji dobar je primjer povlačenja novca iz pretpristupnih fondova - u protekle tri godine odobreno je 1,2 milijuna eura za 18 različitih projekata, a velik dio tog novca potrošit će se za biogradski sustav odvodnje "Jadran", čija je izgradnja u tijeku.

U sklopu trodnevnoga skupa u hotelu "Adriatic" u Biogradu 50-ak slovenskih izlagača predstavit će hrvatskim domaćinima - predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave te mnogih institucija dobre primjere povlačenja novca iz fondova EU-a. Teme su odvodnja, ceste i okoliš, kultura i sport, poljoprivreda, zaposlenost i socijalno poduzetništvo te infrastruktura i programi za mlade. (Hina)



Pisane vijesti