Konferencija "Health Spot Croatia": Nema razvoja zdravstvenog turizma bez privatnog sektora

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/HN20190205022365.jpg

Hrvatska po kvaliteti ponude zdravstvenog turizma može postati puno više međunarodno prepoznatljiva pa i više uprihoditi, no za to je iznimno važna pomoć države i sinergija s privatnim zdravstvenim sektorom bez kojeg nema razvoja te ponude, istaknuto je na konferenciji "Health Spot Croatia"-"Hrvatska, mjesto za zdravlje". Ocjenjujući da je zdravstveni turizam zbog trenda rasta u cijelom svijetu te izvrsnosti u uslugama važna poluga razvoja ukupnog hrvatskog turizma, ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će u budućoj turističkoj strategiji od 2020. upravo taj proizvod biti u 'top tri', ako ne i 'top jedan', za što će se on zalagati.

"Ta vrsta ponude snažno pridonosi razvoju cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, što nam je i cilj, a to pridonosi i povećanju investicija. Samo ove godine se u tu vrstu ponude ulaže, koliko za sada znamo, više od 7,5 milijuna eura, uz ostalo i u Specijalnoj bolnici Varaždinske toplice, Bizovačkim, Krapinskim i Daruvarskim toplicama. Sada prvi put imamo i uređen zakonski okvir za razvoj te ponude kroz izmjene turističkih i zdravstvenih zakona i vjerujemo da će svima biti lakše raditi, u čemu je važno zadržati kvalitetu i biti cjenovno konkurentni, što zapravo Hrvatska već i jest", naglasio je Cappelli.

Iznio je i podatke o važnosti 'zdravstvenih' turista za prihode, jer, osim što su dosta educirani, visoke su platežne moći te za smještaj biraju najbolje objekte. U svemu ne treba zanemariti ni wellness u kojemu dnevna potrošnja korisnika doseže gotovo 150 eura, dok je u lječilišnom turizmu 60 eura, a u medicinskom 240 eura. Procjene su i da zdravstveni turizam donosi godišnje oko 500 milijuna eura, kao i da bi to moglo biti puno više, pa i nekoliko milijardi, jer Hrvatska ima i prirodne i stručne prednosti pred mnogim zemljama. Turisti zbog te ponude dulje ostaju u Hrvatskoj, oko 13 dana, Najviše stranih turista dolazi s tradicionalnih tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, a stručnost liječnika i reputacija ustanove najvažniji su za odabir destinacije, kazao je Cappelli.

Poručio je i da se radi na još nekim pravilnicima koji će pridonijeti boljim rezultatima i sinergiji, a smatra i da je bolje ići polako nego žuriti, jer se tako mogu izbjeći greške koje su neki konkurenti činili, ali i da treba privatizirati zdravstvo.

"Potpuno se s time slažem, jer će se privatiziranjem doći i do dodatnih investicija i bolje kvalitete i za domaće i strane pacijente, a ovom pristupom uvjeren sam da će i više liječnika ostajati u Hrvatskoj", dodao je Cappelli.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je podsjetio na sada uređen zakonski okvir za razvoj te ponude, uvjeren da i konferencije pridonose tome.

"Ono što sigurno u Hrvatskoj imamo su stručni ljudi u medicini i zdravstvu koji su se već dokazali i to je najveći potencijal, koji je uz sigurnost, klimu i drugo temelj za gradnju kvalitetnog zdravstvenog turizma. Ministarstvo zdravstva i Vlada će i dalje pratiti potrebe te djelatnosti i činiti što mogu za taj razvoj, u pripremi su i prateći pravilnici zakona koji su stupili na snagu s 1. siječnjem ove godine, a na vama su financijski i promocijski projekti", poručio je okupljenima Kujundžić.

Važnost zdravstvenog turizma za Zagreb, koji se već promovira u svijetu kao centar medicinske izvrsnosti, naglasili su i  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, poručujući da Zagreb već sada ima klinike koje mogu stajati uz bok svjetskima.

"Izradili smo studiju razvoja zdravstvenog turizma u Zagrebu, koja je također ukazala na velik potencijal za tu ponudu, ali i potražnju iz svijeta, što nam pokazuju i nastupi na specijaliziranim sajmovima u inozemstvu, a sve koji se time bave i imaju prijedloge pozivamo da nam se jave u TZ jer radimo i novu web stranicu i brošure oko te ponude", kazala je Bienenfeld.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je kako treba poraditi na rješenjima vlasništva javnih ustanova kako bi bile interesantne investitorima, te uskladiti standarde s europskim ustanovama i steći međunarodne certifikate, što drži sve ključnima za suradnju s internacionalnim osiguravajućim kućama koje će pridonijeti povećanju broja inozemnih pacijenata u hrvatskom zdravstvenom turizmu.

Vlasnik poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić poručio je pak da država mora pomoći privatnom zdravstvu, ako želi tu vrstu turizma, jer, kako je kazao, privatnici nisu ravnopravni s državnim klinikama jer ne mogu povlačiti europska sredstva i zato trebaju administrativnu pomoć.

"Kao što nemate više državne hotele tako u budućnosti ne možete očekivati ni da će državno zdravstvo i klinike riješiti medicinski turizam i njime se više baviti, to jednostavno ne ide tako ni u svijetu", kazao je Gabrić, čemu je predsjednik Komore dentalne medicine Hrvoje Pezić dodao da je Hrvatske trenutno vrlo dobro pozicionirana u dentalnom turizmu te onome vezanom uz estetsku kirurgiju i rehabilitaciju. 

Konferencija, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te uz pokroviteljstvo ministarstava turizma te zdravstva i Hrvatske gospodarske komore (HGK) i podršku Hanza medije i Grada Zagreba, okupila je više od 200 domaćih i stranih sudionika, među kojima brojne predstavnike privatnih poliklinika te turističkih tvrtki. (Hina/FaH)

Pisane vijesti