KONFERENCIJA ARTUR 2015.: Svečano dodijeljene nagrade za arhitektonske realizacije u turizmu

Slika /arhiva/001_DAZ Oris 09052015-8.jpg

Društvo arhitekata Zagreba u sklopu projekta Artur (Arhitektura i turizam) nastalog u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju i Društvom arhitekata Osijeka, organiziralo je KONFERENCIJU ARTUR 2015. „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“, održanu 9. lipnja u Orisu-Kući arhitekture.

Kroz tri panela predstavljeni su zaključci s tri multidisciplinarne ARTUR radionice održane u sklopu ciklusa Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske “GRADSKI TURIZAM” (održane u Zagrebu, 12. 2. 2015.), “TURISTIČKI POTENCIJALI TOPLICA” (održane u Daruvaru 26. 3. 2015.) te radionice "AGROTURIZAM I ARHITEKTURE" (održane u Baranji 14. 5. 2015.). Sudionici  konferencije upoznali su se s temama i zaključcima proizašlim na tim radionicama, koje je predstavila dr. sc. Ana Mrđa, dip. ing. arh. s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te predstavnici relevantnih gradskih institucija i ministarstava.

Gost ARTUR konferencije MMag. Dieter Hardt-Stremayr, voditelj ureda Graz Tourismusa održao je prezentaciju vezano uz teme marketinga lokacija, gradova, evenata, te temu kulturne prijestolnice Europe i razvoj gradskog turizma. Temu odnosa interijera i destinacija predstavio je Robert Križnjak dipl. ing. arh., voditelj Sekcije za interijer DAZ-a, koji je razgovarao s gostima iz Slovenije o arhitekturi i agroturizmu.

Konferencija je završila svečnom dodjelom NAGRADA ARTUR koje identificiraju najbolje prakse, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji koriste participativne procese u pripremi i realizaciji intervencija, te uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

Stručni interdisciplinarni ocjenjivački sud, koji je djelovao u sastavu: Vesna Rajković, dipl. ing arh. Ministarstvo turizma, Uprava za razvoj i konkurentnost turizam;  dr.sc. Neda Telišman Košuta, Institut za turizam; Maroje Mrduljaš, dipl. ing arh., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Đuro Tomljenović, Hrvatska radiotelevizija; Kata Marunica, dipl. ing.arh., NFO d.o.o, prošlogodišnji dobitnici nagrade ARTUR; Iva Rukavina, dipl. ing arh., Društvo arhitekata Zagreba, program ARTUR - razmotrio je projekte ostvarene od 2005. do 2015. godine.

Ukupno je pristiglo 18 prijedloga za ARTUR nagradu od čega 3 prijedloga realiziranih stručnih istraživanja i publikacija vezanih za arhitekturu i turizam.

NAGRADE ARTUR 2015

  • REALIZACIJE I PROJEKTI U JAVNOM PROSTORU

Turistička valorizacija kanala Svetog Ante u Šibeniku

  • STRUČNA ISTRAŽIVANJA I PUBLIKACIJE

„Afirmacija zadarskog poluotoka – suvremene turističke intervencije i zaustavljanje trenda iseljavanja iz gradskih središta“

  • REALIZACIJE I PROJEKTI ARHITEKTURE U TURIZMU

Kaquarium slatkovodni akvarij i muzej rijeka u Karlovcu

  • TURISTIČKI PROJEKTI I SADRŽAJI

Revitalizacija prostora starog kupališta na rijeci Dravi u Varaždinu, Varaždin



Pisane vijesti