Komisija za dodjelu Zlatnog cvijeta Europe u Malom Lošinju

Slika /arhiva/MALI LOŠINJ, 24.6.2009
Ocjenjivačka komisija međunarodne organizacije EFE - Entente floreale Europe, koja ocjenjuje gradove kandidate za dodjelu priznanja Zlatni cvijet Europe 2009., boravila je danas u Malom Lošinju, hrvatskom kandidatu za to priznanje.

Za Zlatni cvijet Europe 2009. Mali Lošinj nominiran je uz još 11 europskih gradova: iz Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Nizozemske, Slovenije i Velike Britanije.

Povjerenstvo ocjenjuje ukupnost kvalitete života, zelenih površina, gradskih parkova, urbaniziranih površina, čistoću i elemente kao što su trgovi, ulice, zgrade, očuvanost i brigu za povijesno naslijeđe, tradicijsku kulturu, obrazovanje, odgoj mladih i slično.

U pratnji gradonačelnika Garija Cappellija i predstavnika Turističke zajednice članovi toga povjerenstva obišli su uvalu Čikat, Miomirisni otočni vrt, župnu crkvu Porođenja Marijina, glavni trg i Rivu lošinjskih kapetana.

Na konferenciji za novinstvo nakon obilaska mjesta predsjednica povjerenstva Monika Hetsch izrazila je zadovoljstvo viđenim, ali i navela da ne može donositi preciznije ocjene, jer je Mali Lošinj prvi grad od 12 nominiranih koji povjerenstvo posjećuje.

Pobjednik natjecanja i dobitnik Zlatnog cvijeta Europe za ovu godinu bit će poznat 25. rujna nakon proglašenja u Cardiffu u Velikoj Britaniji.

Hrvatska je postala članicom EFE-a 2003. i šesti je put domaćin međunarodnom žiriju te ugledne asocijacije. Taj projekt pod nazivom "Hrvatska - s cvijećem u zajedničku Europu" pod pokroviteljstvom je Hrvatskog sabora i predsjednika Republike. (Hina)


Pisane vijesti