Komentari udruge HATTA vezani uz interni radni dokument Europske komisije „klikom do paket aranžmana“


HATTA-in je čvrsti stav da se isti zakoni i pravila koja se primjenjuju na paket aranžmane kupljene u turističkoj agenciji uz stvarnu (fizičku) prisutnost turoperatora ili djelatnika turističke agencije i potrošača, također trebaju primijeniti na isti način kada je njihova kupovina obavljena preko interneta, radi čega je preimenovana u "klikom do paket aranžmana" („click-through packages“).

To je jedini način da se izbjegne nelojalna konkurencija između različitih igrača u turističkoj industriji te da se osigura zaštita potrošača.

HATTA-ini stavovi su sljedeći:
  • ukoliko potrošač kupuje više usluga na različitim web stranicama na kojima turistički pružatelj prve usluge daje linkove web stranica za druge usluge, takvu kombinaciju svakako treba smatrati paketom. Prvi pružatelj turističke usluge treba znati koje se usluge nude na ostalim web stranicama na koje njegova web stranica daje link
  • ugovorom između stranaka koje surađuju trebaju se istaknuti sve usluge koje se nude, a potrošače treba obavijestiti koje su to usluge koje se mogu kupiti tako da kliknete preko tih web stranica, a koje mogu biti dio paketa s time su odgovornost prvog pružatelja usluge. Ova obavijest može na nedvosmislen način biti sadržana u početnoj stranici pružatelja prve turističke usluge, a po mogućnosti i na drugim mjestima (primjerice, u njegovim općim uvjetima). Pojedinačni proizvodi u košarici za kupovinu trebaju sadržavati informaciju da li su pokriveni odgovornošću pružatelja prve turističke usluge ili ne, a time ujedno služe i kao obrazloženje može li taj proizvod biti dio paketa „klikom do paket aranžmana“ ili ne. Ukoliko nigdje nema izjave ove vrste sve kupljene usluge na ovakav način trebaju se promatrati kao dio paketa „klikom do paket aranžmana“ i kao takve trebaju biti zaštićene.
  • HATTA-ino je stajalište da su potrebni jasni propisi koji će biti dobro poznati i koje će morati poštivati svi igrači koji su uključeni u pakete "klikom do paket aranžmana", a radi izbjegavanja nelojalne konkurencije u budućnosti te radi stvarne zaštite potrošača.


Pisane vijesti