Kamping sezona se uspješno privodi kraju

Slika /arhiva/KUH_mala_kamp.jpg

Hrvatski kampovi su u kolovozu ostvarili 5,9 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, kumulativno od otvaranja pa do kraja kolovoza ostvareno je oko 14,3 milijuna noćenja, odnosno 2 posto manje u odnosu na lani.

Podaci su to prema procjeni Kamping udruženja Hrvatske, koja se temelji na uzorku više od 60 posto kamping kapaciteta naše zemlje. 

Po regijama, u kolovozu su najveći rast ostvarili kampovi u Dalmaciji, s 9 posto više noćenja, slijede kampovi u Istri (+2%), dok su kampovi Kvarnera registrirali pad broja noćenja od 3 posto.

Kumulativno, od otvaranja do kraja kolovoza, redoslijed ostaje isti, ali se statistika mijenja: Dalmacija je ostvarila rast od 3 posto u broju noćenja u kampovima, Istra minus od 2 posto, a Kvarner minus od 6 posto.

Podsjećamo da u ukupnoj razdiobi noćenja u kampovima, u pravilu Istra ostvaruje na godišnjoj razini oko 52 posto, Kvarner oko 20, a Dalmacija oko 26 posto ukupnih kamping noćenja u Hrvatskoj.

Prema analizi njemačkog ADAC (ukupno 88.000 kamping ruta), Nijemci najviše vole kampirati u vlastitoj zemlji, međutim, Hrvatska kao zemlja, te Istra i Dalmacija kao regije zauzimaju veoma visoke pozicije poželjnih kamping odredišta.



Pisane vijesti