Kalmeta: Prihod od turizma veći od 6 milijardi eura

Slika /arhiva/061016-105.jpg

Ukupni prihod od turizma ove će godine iznositi više od 6 milijardi eura, procjenjuje se prema podacima o prihodima u prvoj polovici godine, kazao je danas ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Ministar Kalmeta predsjedao je Vladinim Povjerenstvom za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku sezonu koje je održalo sjednicu u Nacionalnom parku Risnjak u Crnom lugu u Gorskom kotaru.

Na sjednici su podnesena izvješća o analizi 2006. te o provedbi programa aktivnosti za turističku 2007.

Od siječnja do rujna ove godine u Hrvatskoj je boravilo ukupno 9,1 milijuna turista koji su ostvarili 51,7 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine tri posto više i turista i noćenja.

Ministar Kalmeta istaknuo je da će opći cilj u slijedećoj godini biti zadržati poziciju Hrvatske kao privlačnog, očuvanog, gostoljubivog i sigurnog odredišta s prepoznatljivim proizvodom.

U 2007. očekuje se broj dolazaka i noćenja na razini 2006. s mogućim povećanjem prometa do dva posto, a financijskih prihoda od tri do pet posto.

Nastavit će se promocija na svjetskom tržištu, očekuje se donošenje novog zakona o ugostiteljstvu i zakona o pružanju usluga u turizmu.

U slijedećoj sezoni nastavit će se s unapređivanjem smještajne ponude razvojem turizma u turistički nerazvijenim područjima, izgradnjom prometnica i zaštitom prostora.

Na sjednici je održana prezentacija o mogućnostima razvoja brdsko-planinskog turizma u Hrvatskoj.

Istaknuto je kako u Hrvatskoj postoji veliko zanimanje jedinica lokalne samouprave za razvoj brdsko-planinskog turizma u koje se žele uključiti i privatni ulagači.

Međutim, rečeno je, jedinice lokalne samouprave ne mogu same financirati razvoj modernih planinskih centara pa je važno uspostaviti modele javno-privatnog partnerstva, osigurati posjećenost i zimi i ljeti te spriječiti moguću apartmanizaciju. (Hina) 



Pisane vijesti