Kalmeta: 2005. rekordna godina hrvatskog turizma

Slika /arhiva/051028-cavtat1.jpg

U prvih devet mjeseci ove godine bilježimo 6 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pokazuje da su ove turističke godine oboreni svi rekordi, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjem susretu hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade u okviru Dana hrvatskog turizma koji se od 26. do 28. listopada održavaju u Cavtatu.

Odlični rezultati u rujnu, dodao je, od 12 posto više dolazaka i 11 posto noćenja nego lani govore o značajnom produženju turističke sezone, a do kraja godine očekujemo 10 milijuntog gosta. Prema ministrovim riječima, velikom rastu turističkog prometa u Dalmaciji uvelike je doprinio dovršetak autoceste Zagreb-Split, a nastavljaju se državna ulaganja u prometnu infrastrukturu u cilju daljnjeg razvoja turizma.

Državni tajnik Zdenko Mičić, ministar Ivan Šuker i ministar Božidar Kalmeta na Danima hrvatskog turizmaU 2006. očekujemo rast fizičkog prometa do 2 posto i prihoda od turističkih putovanja do 5 posto, najavio je Kalmeta ističući kao ciljeve za narednu godinu nastavak privatizacije 20-ak hotela s državnim vlasničkim udjelima, kao i nastavak poticanja izgradnje malih hotela kroz program «Poticaj za uspjeh». Također, u 2006. kreće snažnije poticanje greenfield projekata i golfa te implementacija projekta «Hrvatski proizvod za hrvatski turizam».

Uvođenje neiskorištenih kapaciteta u funkciju jedna je od prioritetnih zadaća daljnjeg razvoja hrvatskog turizma, rekao je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, navodeći kako je 15 posto hotelskih kapaciteta ostalo neobnovljeno i to većinom u Dalmaciji. Navodeći primjere obnove postojećih i izgradnje novih visokokvalitetnih sadržaja, kao dugoročni prioritet Mičić je istaknuo razvoj projekata novih luksuznih kapaciteta i sadržaja obzirom da je samo 14 posto hotela sa četiri i pet zvjezdica.

Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić rekao je da će se u sljedećoj godini za jaču promociju Hrvatske na međunarodnom turističkom tržištu izdvojiti 14 posto više sredstava, odnosno 223 milijuna kuna. Dolazak 11 milijuna stranih turista i prihod od 10,6 milijardi EUR-a strateški je cilj do 2010. godine. 
 
Ministar financija Ivan Šuker upozorio je na zlouporabu privremenog uvoza kamp kućica i plovila, što država spriječava kroz strožiju carinsku kontrolu. Prema njegovim podacima, u ovoj je godini država uložila 761 milijun kuna u pripremu sezone, uglavnom putem kredita HBOR-a i Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Uvođenje stope PDV-a od 10 posto u 2006. godini poredzno su izjednačeni domaći i strani gosti, sve vrste komercijalnih smještaja, čime su stvorenim preduvjeti za izravna strana ulaganja u hrvatski turizam, rekao je ministar financija. Pokazatelji uspjeha ove sezone vidljivi su i u oko 40 posto više naplaćenim trošarinama i državnim prihodima od PDV-a koji su veći za oko 17 posto.   

Anđelko Leko, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera, upozorio je na niska primanja hrvatskih turističkih djelatnika, što je podacima potkrijepila i Vesna Dejanović, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Prezentacija ministra Kalmete 2005. Rekordna godina hrvatskog turizma /prezentacija/.pdf

Prezentacija državnog tajnika Mičića Ulaganja u kvalitetu preduvjet razvoja i uspjeha /prezentacija/.pdf



Pisane vijesti