Javni pozivi za dodjelu potpora HTZ-a bit će objavljeni početkom 2018. godine

Slika /z_Slike/vijesti/171219_tvhtz1.jpg

Održana je 27. sjednica Turističkog vijeća HTZ-a koju je vodio ministar turizma Gari Cappelli uz prisustvo direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristjana Staničića. Na sjednici Turističkog vijeća usvojen je Program dodjele de minimis potpora za razvoj turističkog sektora za 2018. godinu, a kojim se uređuju uvjeti, kriteriji i način dodjele potpora male vrijednosti na temelju kojeg će Hrvatska turistička zajednica raspisati javne pozive za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima, za potpore događanjima te za potpore programima destinacijskih menadžment kompanija.

Usvojen je i prijedlog Javnog poziva za dodjelu potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima te pravilnik kojim se uređuju opći uvjeti i pravila odobravanja potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima Hrvatske. Važnost pravovremenog raspisivanja javnih poziva za dodjelu potpora naglasio je direktor Staničić. „S ciljem daljnjeg unaprjeđenja procesa dodjele potpora, odlučili smo raspisati sve naše javne pozive već početkom 2018. godine. Želimo korisnicima naših potpora dati dovoljno vremena za apliciranje, ali i za planiranje te realizaciju aktivnosti. Vjerujem da će im navedene aktivnosti sada biti znatno olakšane jer će rezultati natječaja biti poznati ranije nego što je to bilo zadnjih godina kada su oni bili objavljivani tijekom srpnja“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako su danas članovi Turističkog vijeća imenovali i povjerenstva Hrvatske turističke zajednice za provođenje javnih poziva za dodjelu potpora u 2018. godini.

Osim tema vezanih uz potpore, članovi Turističkog vijeća raspravljali su i o širenju mreže predstavništva Hrvatske turističke zajednice u svijetu te su usvojili godišnji plan nadzora nad radom turističkih zajednica u 2018. godini. Usvojena je odluka o osnivanju dva nova predstavništava i dvije nove ispostave Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu. Riječ je o uredu predstavništva na tržištu Republike Koreje sa sjedištem u Seoulu, koji će se oformiti u suradnji s Veleposlanstvom RH u Seoulu te o uredu predstavništva na tržištu Narodne Republike Kine sa sjedištem u Shangaju, a koji će se oformiti u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Novi uredi ispostava su predviđeni za tržište Italije sa sjedištem u Rimu te za tržište SAD-a sa sjedištem u Los Angelesu.

Važnost veće prisutnosti na navedenim tržištima komentirao je ministar Cappelli, koji je naglasio da je odluka o širenju mreže ureda u inozemstvu donesena nakon detaljnih analiza. „Hrvatska je tijekom ove godine ostvarila značajan rast turističkog prometa na brojnim dalekim tržištima kao što su Kina, Indija, Australija ili SAD. Upravo je to najbolji pokazatelj da trebamo razmotriti kako se još bolje predstaviti na tim, ali i drugim tržištima koja imaju veliki potencijal. Sljedeće godine otvaramo predstavništvo u Šangaju, a s obzirom na sve bolju otvorenost i interes turista iz Kine za Hrvatskom te dodatnu promociju, vjerujem da će Kina postati jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta za Hrvatsku“, poručio je ministar Cappelli.

U nastavku dana biti će održana i 6. sjednica Sabora HTZ-a na kojoj će članovi također raspravljati o odluci vezanoj uz širenje mreže predstavništva, ali i o izvješću Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad poslovanjem Hrvatske turističke zajednice za deset mjeseci 2017. godine, prijedlogu Izmjena i dopuna (rebalansa) Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2017. godinu te o prijedlogu Godišnjeg programa rada i financijskog plana HTZ-a za 2018. godinu. Na dnevnom redu sjednice Sabora HTZ-a biti će i izmjene i dopune financijskog plana za 2017. godinu prema skupinama iz računskog plana za neprofitno računovodstvo te financijski plan za 2018. godinu sukladno Zakonu o računovodstvu neprofitnih organizacija.

Pisane vijesti