Izvrsna predsezona na Kvarneru

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/kvarner-logo-rl.jpg

Na Kvarneru je u prvih pet mjeseci ostvareno oko 1,8 milijuna turističkih noćenja, što je 26 % više nego lani pa se može očekivati rekordna turistička godina, rečeno je na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji. Primorsko-goranski župan i predsjednik TZ Kvarnera Zlatko Komadina rekao je da su razni programi i događanja te oglašavanje na emitivnim tržištima, dali rezultate, kao i ulaganja u pomorsko dobro, luke, marine, hotele i privatni smještaj, dodavši da je najveće povećanje broja noćenja ostvareno u svibnju, s gotovo 50 posto više noćenja nego u istom mjesecu lani.

Komadina je kazao da se predsezona posljednjih godina sve više pomiče u svibanj, a posezona prema listopadu, da se puno ulaže u kapacitete i u hotele na Kvarneru, ali i da u županiji ima još neiskorištenih turističkih zona i mogućnosti ulaganja, od Gorskog kotara i priobalja do otoka.  

Spomenuo je i lošu situaciju s Hotelima Haludovo u Malinskoj, kazavši da se "nikako ne pokreću", da je riječ o "velikoj sramoti zbog naših zakona, koji ne tjeraju vlasnika na ulaganja" te da će Općina Malinska "pokušati intenzivirati pokretanje priče na tom prostoru". Dodao je da je to veliki i neiskorišten kapacitet na prekrasnoj lokaciji.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov ocijenila je da je predsezona bila izvrsna, a da su najave za sezonu također dobre.

Izvijestila je da je nastavljen trend povećanja noćenja u predsezoni, podkrijepivši to podatkom po kojem je broj noćenja u predsezoni, tj. u prvih pet mjeseci od 2010.  do ove godine povećan za 63 posto. Na Krku je broj noćenja u predsezoni povećan za 43 posto, na Lošinju 31, a na Rabu 63 posto, a u Gorskom kotaru 12 posto. Po njenim riječima, ranije je u predsezoni prednjačila obala, a sada dobro rade i kapaciteti na otocima.

U prvih pet mjeseci 83 posto noćenja ostvarili su inozemni, a 17 posto domaći gosti, dok je prosječno vrijeme boravka turista ove godine povećano na 3,5 noćenja, u odnosu na lanjskih 3,3 noćenja.

Gosti s njemačkog tržišta i dalje ostvaruju najveći udjel u broju noćenja, 33 posto, dok je ukupni broj noćenja njemačkih gostiju u pet mjeseci ove godine povećan za 72 posto u odnosu na lani.

U svibnju je na Kvarneru boravilo 38 posto više turista, koji su ostvarili 49 posto ili 330.000 noćenja više nego u istom razdoblju lani, a najveće je povećanje zabilježeno u privatnom smještaju i u kampovima te u hotelima. (Hina/FaH)

Ostale vijesti