Izvorno zagorsko: 8. manifestacija "Babičini kolači"

Slika /arhiva/w-babicini_kolaci-o14.jpeg

Krapinsko-zagorska županija najavljuje održavanje 8. manifestacije "Babičini kolači" i i poziva sve ljubitelje autohtonih zagorskih slastica 26. travnja 2014. godine u Hum na Sutli (Sportska dvorana osnovne škole Viktora Kovačića, Hum na Sutli 151/1) s početkom u 12,00 sati.

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Ove godine 36 babica iz svih dijelova Županije natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: zagorski kuhar Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske akademije i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Marko Živaljić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i vlasnik agroturizma Majsecov mlin i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam, koliko su se natjecateljice svojom odjećom i dekoracijom svojeg izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Branka Šprem Lovrić, etnologinja, voditeljica muzeja Staro Selo Kumrovec. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će objavljena i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Humu na Sutli, kamo je ove godine natjecanje dovela lanjska pobjednica Magda Svečak.



Najave