Iznajmljivači traže povlačenje obveze certificiranja

Slika /arhiva/P-H20151005002628.jpg

Predsjednik zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nedo Pinezić, pozvao je u petak Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da povuče pravilnik o obvezi pribavljanja energetskog certifikata za pružatelje turističkih usluga smještaja u domaćinstvu. Pribavljanje certifikata dodatan je parafiskalni namet koji opterećuje domaćinstva koja se bave turizmom, kaže Pinezić.

Ne ukine li Ministarstvo pravilnik kojim se propisuje ishođenje certifikata, Pinezić je sudjelujući na Forumu obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije, najavio "borbu svim legitimnim sredstvima".

Smatra da ministar graditeljstva Lovro Kušćević treba "ispraviti pogrešku" svoje prethodnice Anke Mrak Taritaš, držeći kako se pravilnikom kojim se iznajmljivači obvezuju na pribavljanje energetskog certifikata "narušava povjerenje građana prema pravnoj državi."

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u intrevjuu Hini je pak najavio donošenje odluke u vezi pravilnika po kojem će pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu morati imati energetski certifikat za nekretnine koje iznajmljuju.

"Ovaj mjesec donijet ćemo konačnu odluku. Pravilnik je nespretno sročen i pitanje je, s pravne strane, koliko je uopće usklađen sa zakonom i europskom direktivom. Postoji i mogućnost da se njegova primjena odgodi i iznajmljivači izuzmu, ali i da ostane na snazi," rekao je Kuščević.

Načelnik Sektora za upravno-pravne poslove i upravni nadzor Ministarstva turizma Željko Benić, najavio je na splitskom forumu kako će se u sljedeći ponedjeljak sastati radne grupe, odnosno stručne službe tog ministarstva i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te pokušati prevladati probleme u vezi energetskog certifikata. (Hina)



Pisane vijesti