Izmijenjen Zakon o boravišnoj pristojbi – ukidaju se vinjete za nautičare

Slika /arhiva/mint.jpg

Na sjednici Vlade RH (25. 7. 2013.) donesena je Uredba o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, kojom se izjednačavaju prava i obveze državljana zemalja članica Europske unije i drugih stranih državljana s pravima i obvezama hrvatskih državljana u pogledu korištenja i plovidbe na jahtama i brodicama namijenjenim za sport i razonodu u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske. Uredbom o izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi, (NN 97/13) te Pravilnikom koji će,  temeljem  ovih izmjena,  donijeti ministar turizma, rješavaju se operativna pitanja vezana za dolazak nautičara u Hrvatsku. U tom smislu, za nautičare se ništa ne mijenja te će oni i dalje na jednom mjestu moći brzo i jednostavno izvršiti svoje obveze. Novosti u odnosu na dosadašnju Uredbu su ukidanje popisa osoba, odnosno ograničenja broja nautičara koji mogu boraviti na stranim jahtama i brodicama, kao i ukidanje posebne naljepnice "vinjete".

Na sjednici Vlade RH (25. 7. 2013.) donesena je Uredba o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, kojom se izjednačavaju prava i obveze državljana zemalja članica Europske unije i drugih stranih državljana s pravima i obvezama hrvatskih državljana u pogledu korištenja i plovidbe na jahtama i brodicama namijenjenim za sport i razonodu u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske.

Uredbom o izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi, (NN 97/13) te Pravilnikom koji će,  temeljem  ovih izmjena,  donijeti ministar turizma, rješavaju se operativna pitanja vezana za dolazak nautičara u Hrvatsku. U tom smislu, za nautičare se ništa ne mijenja te će oni i dalje na jednom mjestu moći brzo i jednostavno izvršiti svoje obveze.

Novosti u odnosu na dosadašnju Uredbu su ukidanje popisa osoba, odnosno ograničenja broja nautičara koji mogu boraviti na stranim jahtama i brodicama, kao i ukidanje posebne naljepnice "vinjete". Ukidanjem "vinjete" ostvaruje se godišnja ušteda u Državnom proračunu RH od 600.000 kuna koliko su iznosili troškovi nabave ovih specijalnih naljepnica otpornih na morske uvjete i izloženost suncu.

Do kraja 2013. godine svi strani nautičari morat će plaćati propisane naknade kako je to bilo propisano i prethodnih godina, a od 1. siječnja 2014. godine izjednačit će se iznosi naknada i način naplate za sve plovne objekte istih tehničkih karakteristika bez obzira na državnu pripadnost i namjenu.

  • Uredba o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske (NN 97/13)

 



Pisane vijesti