Izgledna najuspješnija sezona s 6,8 milijardi eura prihoda od turizma

Slika /arhiva/HTZ_new_01.jpg

Ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj mogla bi se pokazati najuspješnijom do sada, a prihodi od turizma mogli bi premašiti 6,8 milijardi eura, ocjena je direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Nike Bulića. Takvu ocjenu Bulić temelji na vrlo dobrim dosadašnjim turističkim rezultatima, koji su i iznad postavljenih službenih planova i očekivanja, te na još boljim najavama za kolovoz i rujan.

Iako će prvi statistički podaci HTZ-a za srpanj i sedam mjeseci ove godine biti dovršeni idućeg tjedna, Bulić vjeruje da će srpanj u fizičkom obujmu (turistički dolasci i noćenja) biti 3 do 5 posto bolji nego lanjski, čime će i promet za prvih sedam mjeseci biti za toliko iznad prošlogodišnjeg. Pritom naglašava da to nije samo puko brojanja dolazaka i noćenja, nego to najvjerojatnije znači i 8 do 10 posto povećanje financijskih učinaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Time se javlja i prilika da se na godišnjoj razini primaknemo ostvarenju gotovo 7 milijardi eura prihoda od turizma.

Posebno dobrim ističe da se i ove godine Hrvatska potvrđuje kao zrela, sigurna i organizirana turistička zemlja, u kojoj se turizam ne događa sam od sebe, nego ga ipak sustavno i profesionalno odrađuju ne samo turističke nego i sve relevantne državne infrastrukturne institucije i tvrtke. Funkcioniranje svih vrsta prometa i uslužnih djelatnosti, sustava turističkih zajednica na lokalnoj razini te doprinos turizmu domaćeg stanovništva itekako pridonose afirmaciji novih vrijednosti turističke Hrvatske, a time i dobrom odazivu turista, naglašava Bulić.

Izrazio je i nadu da će nastavak sezone, posebno u kolovozu i rujnu, osim povećanog dolaska Talijana donijeti i 'anuliranje' dosadašnjih minusa s pojedinih inozemnih tržišta poput Njemačke i Velike Britanije, te da će u konačnici rezultati iz tih zemalja biti najmanje kao prošlogodišnji.

Za trenutnu popunjenost smještajnih kapaciteta na Jadranu Bulić kaže da je 'na 'gornjoj granici, a u privatnom smještaju i više nego se zna'. Takvu situaciju u privatnom smještaju označava 'starim' problemom hrvatskog turizma, kojem će se zakonski stati na kraj. Već ove godine državni inspektorat vrlo je aktivan na sprječavanju, kako kaže, 'crnog kopnenog chartera' odnosno ilegalnog iznajmljivanja stanova i kuća u vlasništvu stranaca. Ako smo zakonski uspjeli smanjiti i skoro potpuno dokinuti 'crni charter' na moru nema razloga da se to ne dogodi i na kopnu, kaže Bulić.

Za požare na Jadranu kaže da neće imati bitnih posljedica na turizam, jer su se sve službe i u preventivi i u gašenju pokazale odgovornima i spremnima, dok zbog nedavnih nesreća i nezgoda na Jadranu turistima unatoč opuštenosti na odmoru preporuča oprez i savjetovanje s domaćim stanovništvom, posebno u vezi ljetnih oluja. Zaključuje i da bolje vremenske prilike ove godine u odnosu na lani također daju dodatni optimizam za ostvarenje 'izdašnih' turističkih rezultata. (Hina) 



Pisane vijesti