Ivanjski krijes, vatreni pozdrav ljetu

Slika /arhiva/Ivanjski_krijes_ka015.jpg

Ivanjski krijes jedna je od najstarijih karlovačkih turističkih manifestacija s krijesovima, vatrometom i još puno drugih vatrenih razloga da nam se 23. 6. 2015. pridružite na obalama rijeke Kupe u Karlovcu.

Svake godine uoči Ivanja Karlovčani sa suprotnih strana rijeke Kupe pale dva velika vatrena gorostasa - spektakularne krijesove u slavu novoga ljeta. Višestoljetna je to narodna tradicija čiji počeci sežu još od 18. stoljeća, a danas je prerasla u jednu od najstarijih karlovačkih turističkih manifestacija s puno dobrih razloga za dolazak u Karlovac.

Sve brojnijim posjetiteljima Ivanjski krijes pruža jedinstvenu prigodu susreta i upoznavanja lokalne tradicije i običaja, začinjenih poslovičnim suparništvom dviju gradskih četvrti - Gažana i Banijanaca – s obala rijeke Kupe, koji se s puno žara, truda i natjecateljskoga duha natječu u građenju i paljenju krijesova, ali i u tradicionalnoj nogometnoj utakmici te povlačenju konopca točno na sredini kupskoga mosta.

Tog 23. lipnja sve generacije Karlovčana sliju se na ulice Karlovca, gdje uživaju u ugodnoj ljetnoj promenadi, lokalnoj gastro ponudi i izvedbama uličnih zabavljača te s nestrpljenjem čekaju uvijek neizvjesno povlačenje konopca i vrhunac večeri - uzbudljivi vatreni spektakl u 22 sata kada Gažani i Banijanci pale krijesove uz veliki vatromet s pontona na sredini Kupe.

Ove godine Ivanjski krijes - po prvi puta u čarobnom ambijentu karlovačkoga Šanca - priprema i veliki glazbeni događaj - koncert Porinom ovjenčanog sastava SILENTE!

Manifestacija Ivanjski krijes održava se pod pokroviteljstvom grada Karlovca. Nositelj manifestacije je Turistička zajednica grada Karlovca, a realizira se u suradnji s karlovačkim gradskim četvrtima Gaza i Banija te od ove godine u koprodukciji s agencijom G.A.D produkcija i njenim timom Kultur za kulturni turizam i destinacijski management. Generalni sponzor Ivanjskog krijesa je Heineken Hrvatska.



Najave