ITB: Sastanak s predstavnicima njemačkog turističkog sektora

Slika /arhiva/120307-itb-zm-15.jpg

U okviru najvećeg svjetskog turističkog sajma ITB, koji se do 11. ožujka 2012. godine održava u Berlinu, ministar turizma Veljko Ostojić se u srijedu, 7. ožujka, susreo i s predsjednikom njemačkog Saveza putničkih agencija i organizatora putovanja (DRV) Jürgenom Büchyjem, zatim s predsjednikom Saveza njemačkog turističkog gospodarstva (BTW) Klausom Läppleom i s rukovoditeljem Međunarodnog saveza autobusnog turizma (RDA) Dieterom Gaufom. Govoreći o mjerama za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma, ministar je trojici predstavnika njemačkog turističkog sektora rekao kako je već donesena odluka o smanjenju PDV-a na turističke usluge od početka 2013. godine na 10 posto, što bi trebalo utjecati na podizanje kvalitete sektora i povećanje zaposlenosti, a prema očekivanjima, i na zadržavanje postojećih cijena. Naglasio je kako je nedavno donesena odluka o neoporezivanju reinvestirane dobiti te da su u pripremi i izmjene Zakona o poticanju ulaganja, što će u velikoj mjeri utjecati i na ulaganja u turistički sektor u cjelini.

U okviru najvećeg svjetskog turističkog sajma ITB, koji se do 11. ožujka 2012. godine održava u Berlinu, ministar turizma Veljko Ostojić se u srijedu, 7. ožujka, susreo i s predsjednikom njemačkog Saveza putničkih agencija i organizatora putovanja (DRV) Jürgenom Büchyjem, zatim s predsjednikom Saveza njemačkog turističkog gospodarstva (BTW) Klausom Läppleom i s rukovoditeljem Međunarodnog saveza autobusnog turizma (RDA) Dieterom Gaufom.

Govoreći o mjerama za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma, ministar je trojici predstavnika njemačkog turističkog sektora rekao kako je već donesena odluka o smanjenju PDV-a na turističke usluge od početka 2013. godine na 10 posto, što bi trebalo utjecati na podizanje kvalitete sektora i povećanje zaposlenosti, a prema očekivanjima, i na zadržavanje postojećih cijena. Naglasio je kako je nedavno donesena odluka o neoporezivanju reinvestirane dobiti te da su u pripremi i izmjene Zakona o poticanju ulaganja, što će u velikoj mjeri utjecati i na ulaganja u turistički sektor u cjelini.

Poručio je kako su naša vrata širom otvorena njemačkim ulagačima te kako će im Hrvatska, u slučaju iskazanog interesa, biti pouzdan i kvalitetan partner. Govoreći o daljnjem razvoju turizma u Hrvatskoj, ministar je rekao kako je u izradi Strategija razvoja hrvatskog turizma koja će jasno odrediti mjere i aktivnosti za podizanje konkurentnosti sektora, ali će ujedno biti i osnova za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Predsjednik Büchy rekao je kako njemačko tržište ima povjerenje u Hrvatsku te naglasio kako naša zemlja ima velike mogućnosti za još snažniji razvoj turizma. „U turizmu je važan proizvod, odnosno kvaliteta, a Hrvatska je to prepoznala i dobro razvija“ – rekao je Büchy te u nastavku razgovara s ministrom Ostojićem razmotrio mogućnosti održavanja radionica za organizatore putovanja u Hrvatskoj.

Hrvatska je već napravila velike iskorake po pitanju ulaganja i raspolaže s kvalitetnom prometnom infrastrukturom, potvrdio je i predsjednik krovnog udruženja njemačke turističke industrije, Läpple. Ministar Ostojić detaljnije ga je informirao o planovima privatizacije te o katalogu investicija, koji je u pripremi. Također je istaknuo kako su neki od prioriteta zaštita okoliša, autentičnost i razvoj novih, raznolikih turističkih proizvoda, odnosno stvaranje novih motiva dolaska.

Kada je riječ o trendovima na području autobusnog prijevoza, rukovoditelj Gauf je rekao kako taj segment u Njemačkoj ima stabilan udio na tržištu. S ministrom je razgovarao o mogućnostima organizacije seminara u Hrvatskoj te o organizaciji putovanja u Hrvatsku budući da će se naša zemlja sve više nastojati pozicionirati i kao prepoznatljivo vikend-odredište za njemačke turiste.



Pisane vijesti