Istraživanje: U 2006. u turizam će biti uloženo 6 milijardi kuna

Slika /arhiva/galeb-wx.jpg

U kapacitete i neophodnu infrastrukturu turizma iduće se godine planira ulaganje više od šest milijardi kuna, od čega će 57 posto uložiti sami hotelijeri, podaci su iz istraživanja Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Predstavljajući istraživanje na susretu hotelijera i predstavnika Vlade pomoćnik ministra Želimir Kramarić je ocijenio da će nova ulaganja zasigurno dodatno poboljšati kvalitetu hrvatske turističke ponude, koja je već ove godine doživjela veliki pomak naprijed.

Okupljenim hotelijerima, sudionicima 9. kongresa Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) govorio je i državni tajnik za turizam Zdenko Mičić naglasivši da se i od 2006. može očekivati dobra turistička sezona budući već sada stižu dobre najave iz inozemstva.

Istodobno, najavio je, Ministarstvo priprema čitav niz mjera koje bi trebale potaknuti daljnji razvoj turizma, među kojima je i povećanje iznosa za promociju turizma u proračunu za 2006. te za nastavak kreditnog programa 'Poticaj za uspjeh'.

No, konkretne brojke nije iznio rekavši da prvo trebaju proći saborsku proceduru.

Hotelijere je pozvao na oprez u planiranju cijena za iduću godinu budući je inozemno tržište već ove godine jednim dijelom negativno komentiralo cijene u hrvatskom turizmu. Naglasio je i da će selektivna stopa PDV-a od 10 posto koja se za turizam počinje primjenjivati početkom 2006. kao i ukidanje državnih subvencija za poticanje tržišta donijeti određene poremećaje u hrvatskom turizmu iduće godine, ali očekuje da će to sve dugoročno pridonijeti razvoju turizma.

U idućoj se godini puno očekuje i od projekta 'Hrvatski proizvod za hrvatski turizam', a studiju o tome krajem godine predstavit će Ministarstvo i Institut za turizam.

To će, po ocjeni Mičića, umiriti velike povike oko toga da je u hrvatskom turizmu puno uvozne komponente, jer će upravo ta studija pokazati da u turizmu ima još dovoljno prostora za domaći proizvod i za povećanje izvoza.

Okupljenih dvjestotinjak hotelijera osim PDV-a najviše je pak zanimao novi prijedlog zakona o turističkom zemljištu kojeg je Vlada nedavno uputila u saborsku proceduru.

Predsjednik Predsjedništva HUH-a Franco Palma smatra da taj zakonski tekst nije do kraja definiran niti donosi razvojnu i ekonomsku komponentu te da to treba nadopuniti. Ocjenjuje da je potrebno jasnije treba definirati cijenu koncesije, kuda će ići i za što novci od koncesija na turističko zemljište te koje će hotelske tvrtke imati po tom zakonu pravo na gradnju na tom zemljištu.

Palma je dodao kako se može dogoditi da taj zakon izazove i niz sudskih procesa odnosno sporova te će u slučaju da se usvoji u predloženom obliku, zasigurno biti teret hotelskim kućama za njihov dalji razvoj i ulaganja.

Mičić je odgovorio da će Sabor o tom zakonu još raspravljati te da Ministarstvu nije želja da se prihvati nešto što nije usklađeno sa strukom. (Hina)



Pisane vijesti