Istraturist u prošloj godini s 37,6 milijuna kuna neto dobiti

Slika 9.3.2010

Hotelsko-turistička Grupa Istraturist u prošloj je godini ostvarila neto dobit u iznosu od 37,6 milijuna kuna, što je znatno viša dobit nego 2008. godine kada je iznosila 1,1 milijun kuna, pokazuju podaci iz revidiranog, konsolidiranog izvješća koje je umaška kompanija objavila na Zagrebačkoj burzi.

U prošloj je godini Istraturist ostvario 1,8 milijuna noćenja ili tri posto manje nego 2008.

U uvjetima usporavanja gospodarskih aktivnosti, smanjenog raspoloživog dohotka stanovništva i porasta nezaposlenosti na svim važnim emitivnim tržištima, ostvareni rezultati su zadovoljavajući, ističe se u izvješću Uprave Istraturista.

Poslovni prihodi Istraturista u 2009. su iznosili 375,3 milijuna kuna, što je dva posto manje nego godinu prije. Po podacima iz izvješća, ukupni su prihodi od prodaje Istraturista u prošloj godini iznosili 368,46 milijuna kuna, od čega je većina, 231 milijun kuna, ostvareno od prodaje u inozemstvu, a 137,4 milijuna kuna od prodaje u zemlji.

U strukturi prihoda od prodaje u inozemstvu najveći udio, prema ostvarenom broju noćenja, imaju gosti iz Njemačke koji s više od 55 milijuna kuna u inozemnim prihodima imaju udio 24 posto, a slijede s udjelima od po 14 posto gosti iz Italije i Slovenije, potom Austrije (12 posto), Nizozemske (9 posto), Rusije (5 posto), itd.

Poslovni su rashodi Istraturista u prošloj godini iznosili 314,3 milijuna kuna što je na razini godine prije.

Iz Istraturista navode i kako su pozitivan utjecaj na ukupan rezultat imali i neto financijski prihodi i rashodi - financijski su prihodi porasli za dva milijuna kuna, na 3,5 milijuna kuna, dok su rashodi znatno smanjeni, sa 63 milijuna kuna u 2008. na 20 milijuna u prošloj godini, a što se objašnjava niže ostvarenim kamatama i tečajnim razlikama po kreditima.

Po podacima iz izvješća, ukupne obveze Grupe Istraturist iznose 553,6 milijuna kuna, što je za 66,74 milijuna kuna, ili za 10,8 posto niže u odnosu na 2008. godinu, a radi smanjenja obveza po kreditima.

Uprava u izvješću ističe kako je Istraturist prošle godine završio osmogodišnji investicijski ciklus vrijedan 120 milijuna eura kojim je 72 posto kapaciteta tvrtke podignuto na kategoriju 4 i 5 zvjezdica.

Po podacima iz izvješća, matična kompanija, Istraturist Umag d.d. je u 2009. ostvarila neto dobit od 38,3 milijuna kuna, a Nadzorni odbor tvrtke predlaže da se ta dobit u cijelosti rasporedi u zadržanu dobit. (Hina)


Pisane vijesti