Istarski turistički djelatnici o sezoni

Slika 15.7.2009
Želimo li zaista konkurentni turizam nužno je hitno donijeti dugoročnu strategiju razvoja turizma uz konkretne mjere rasterećenja ove grane poreznih i neporeznih nameta, jer se jači investicijski zamah na ovom području ne može očekivati ni u iduće dvije godine.

Istaknuli su to predsjednik Uprave porečke "Riviere" i predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Veljko Ostojić te predsjednik Uprave agencije "Uniline" i predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija Boris Žgomba govoreći na današnjoj sjednici gospodarskog vijeća Županijske komore Pula o turističkoj 2009. godini u Istarskoj županiji iz perspektive turističkih tvrtki i agencija.

"Akcijski plan Vlade nije ostvario gotovo nikakav učinak", kazao je Ostojić istaknuvši kako je svih sedam velikih hotelskih kuća u Istri ovim mjerama uštedjelo svega 150.000 kuna.

Po njegovim riječima u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je šest posto manje noćenja nego u prvoj polovini 2008. godine, ali je ohrabrujuće, dodao je, da najvažnija emitivna tržišta i to Njemačka i Austrija, nemaju pad, dok je najveći pad na tržištima Rusije, Velike Britanije i Skandinavije te na domaćem tržištu.

"Imajući u vidu visok udio turizma u BDP-u te ukupnom izvozu i zaposlenosti, imamo pravo tražiti bitnu promjenu odnosa prema turizmu", zaključio je Veljko Ostojić izloživši zahtjeve Vladi s ciljem pozicioniranja sektora strateškom djelatnošću.

Zahtjevi se odnose na povećana ulaganja u promociju, subvencioniranje cestarina za strane turiste tijekom sezone, subvencioniranje noćenja za domaće turiste, smanjenje van proračunskih prihoda te stope PDV-a, subvencioniranje troškova plaće, uvođenje sustava poticaja na devizne priljeve te ulaganje u ekologiju kroz javne investicije. (Hina)


Pisane vijesti