Istarska županija prva u Hrvatskoj izrađuje strategiju održivog razvoja

Slika /arhiva/istra_sat-110626.jpg

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić potpisali su danas u Puli ugovor o izradi strategije održivog razvoja - zelenog plana Istre, dokumenta na kojem će se temeljiti održivi razvoj u Istri.

Kao odgovorna regionalna vlast, ne možemo ignorirati promjene u svojem okruženju, već moramo imati strateški plan održivog razvoja koji će nam poslužiti kao putokaz u daljnjem očuvanju najvrijednijih resursa, rekao je župan Valter Flego prilikom potpisivanja ugovora, dodavši kako "s tim ciljem županija ide u izradu strategije održivog razvoja - zelenog plana Istre koji će upozoriti na trenutačno stanje te predložiti smjer daljnjih aktivnosti".

Zeleni plan Istre, rečeno je, obuhvatit će sljedeće sastavnice - hranu, gospodarenje vodom, energiju, arhitekturu, krajobraz i prostorno planiranje, odgovorni i održivi turizam, gospodarenje otpadom te upravljanje i održivo korištenje zaštićenih područja prirode i prijevoz.

U sklopu zelenoga plana analizirat će se poljoprivredna proizvodnja u Istri te istražiti zaboravljeni oblici tradicijske poljoprivrede. Analizirat će se i vodoopskrbni i vodovodni sustavi te predložiti njihova moguća optimizacija i nadogradnja u skladu s očekivanim klimatskim promjenama.

"U daljnjem planiranju turističkog razvoja usmjerit ćemo se na odgovorni i održivi razvoj koji osigurava korist stanovništvu, čuva prirodno okruženje kao najveću atrakciju i razlog dolaska turista te širi svijest o potrebi kupnje lokalnih proizvoda", zaključio je Valter Flego.

Predsjednik Udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić rekao je, kao izvršitelj nacrta strategije održivog razvoja - zelenoga plana Istarske županije, da će njegova prva verzija biti gotova sredinom srpnja, nakon čega će slijediti konzultacije i prezentacije svima onima na koje se odnosi. Završna verzija nacrta očekuje se krajem listopada.

(Hina)



Pisane vijesti