Inicijativa za 'Projekt informatizacije turističkog sektora'

Slika /arhiva/070117-e-t4.jpg

U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka održan inicijalni sastanak zainteresiranih za provedbu projekta informatizacije turističkog sektora u području javne uprave na kojemu su sudjelovali predstavnici Porezne uprave, MUP-a, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i za upravu, Državnog inspektorata, HTZ-a i tvrtke APIS.

Projekt je pokrenulo Ministarstvo u skladu s programom e-Hrvatska za ovu godinu kojim je predviđeno uspostavljanje elektroničkih usluga u 20 osnovnih područja javnih usluga, za koja u Hrvatskoj postoji poseban interes, a među njima je i turizam. Riječ je o područjima javnih usluga koja je Europska komisija prepoznala kao ona u kojima je najčešća interakcija građana i poslovnih subjekata s javnom administracijom.

U području turizma, potrebno je povećati razinu informatiziranosti u uslugama prijave i odjave turista, podnošenja zahtjeva za utvrđivanja vrste i kategorije ugostiteljskih smještajnih objekata u nadležnosti ureda državne uprave u županijama te podnošenja zahtjeva za utvrđivanje vrste i kategorije smještajnih objekata: hotela, kampova, luka nautičkog turizma – marina, kao i kod prijava sudjelovanja u programima kreditiranja, naglasio je Robert Pende, pomoćnik ministra.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, uredi državne uprave u županijama, sustav turističkih zajednica, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija – Porezna uprava i Državni inspektorat vode, to jest koriste podatke iz istih ili sličnih upisnika/evidencija.

Za sada ne postoji jedinstveni način informatiziranog vođenja službenih evidencija (kao što su primjerice upisnici ugostiteljskih objekata, prijava i odjava turista u turističkoj zajednici). 

O Projektu e-Hrvatska govorio je dr. Fjodor Ružić iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku te istaknuo potporu projektu informatizacije turističkog sektora i spomenuo projekte koji su već sada prepoznatljivi u javnosti, poput 'e-chartera' ili projekta 'hitro.hr'.

Cilj je ovog Ministarstva da u okviru Operativnog plana provedbe Programa e-Hrvatska u  2007. u ovoj godini pripremi i predloži način povezivanja informacijskih sustava i službenih evidencija na području cijele Hrvatske, naglasili su predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Renata Tomljenović i Miho Pitarević.

Takvo uspostavljanje i umrežavanje sustava pojednostavit će rad tijela državne uprave (posebno ureda državne uprave u županijama), rad turističkih zajednica (preko kojih sve veći broj pružatelja smještajnih usluga prijavljuje strane goste policijskim upravama), omogućiti učinkovitiju naplatu poreza, olakšati inspekcijski nadzor Državnog inspektorata i nadležnim ministarstvima omogućiti sustavno praćenje statističkih podataka glede boravka turista u pojedinim turističkim mjestima. Time bi turistička privreda i korisnici dobili servis primjeren ambicijama i potrebama Hrvatske.

Turistička privreda je i izvozno orijentirana i važan je generator ukupnog gospodarskog razvoja, pa je to ujedno i potpora naporima Vlade za dodatno povećanje izvoza i suzbijanja svih oblika «sive ekonomije».

Temeljna je ideja projekta stvoriti nužnu digitalnu informacijsku infrastrukturu za turistički sektor, što je moguće ostvariti zajedničkom djelovanjem svih sudionika u oblikovanju usluga koje su mnoge zemlje već nazvale „e-turizam“.

U iniciranju, razvoju, implementaciji i korištenju sudjelovali bi: Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija – Porezna uprava, Državni inspektorat, uredi državne uprave u županijama, Gradski ured za gospodarstvo grada Zagreba, sustav turističkih zajednica na čelu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, a po potrebi i drugi subjekti.  



Pisane vijesti